Vereinbaren Sie einen Termin

Schedule a review

00389 2 3091 484

Prothetischer Ersatz der Gelenke

Тоталната замена на зглоб е хируршка процедура во која се отстрануваат и заменуваат делови од артритичен или оштетен зглоб со метален, пластичен или керамички уред наречен протеза. Протезата е дизајнирана за да се реплицира движењето на нормален, здрав зглоб.

Во 2011 година, во САД беа извршени речиси 1 милион тотални замени на зглоб. Најчесто извршувани замени на зглоб се замените на колк и колено, но хирургијата за замена може да се изврши и на други зглобови, вклучувајќи го глуждот, рачниот зглоб, рамото и лактот.

Анатомија

Зглобот е местото каде што се среќаваат краевите на две или повеќе коски. Постојат различни типови на зглобови во телото. На пример, коленото се смета за зглоб поради неговата способност да се витка и исправува како врата на шарки. Колкот и рамото се зглобови со „топка и вдлабнатина“, во кои заоблениот крај на една коска се совпаѓа во дел од друга коска кој има форма на чашка.

Кога се препорачува тотална замена на зглоб?

Неколку состојби можат да предизвикаат болка во зглобот и попреченост и ги водат пациентите кон тоа да земат предвид хирургија за замена на зглоб. Во многу случаи, болката во зглобот е предизвикана од штета на `рскавицата која ги подредува краевите на коските (зглобна `рскавица) – од артритис, фрактура или друга состојба.

Доколку нехируршките третмани како што се лекови, физикална терапија и приомени на вашите секојдневни активности не ја олеснуваат вашата болка и попреченост, вашиот доктор може да препорача тотална замена на зглоб.

Vorbereitung für die Operation

Во неделите пред вашата операција, вашиот хируршки тим и доктор за примарна здравствена заштита ќе потроши одредено време подготвувајќи ве за вашата претстојна процедура. На пример, вашиот доктор за примарна здравствена заштита може да го провери вашето општо здравје и вашиот хирург може да бара неколку испитувања – како што се испитувања на крвта и кардиограм – за да ви помогне да ја испланирате вашата операција.

Исто така постојат многу работи кои можете да ги сторите за да ги подготвите. Разговарајте со вашиот доктор и поставете прашања. Подгответе се физички со правилна исхрана и вежби. Преземете чекори за да ги организирате вашите први неколку недели дома за да договорите помош и добивање помошни единици, како што е клупа за туширање, ограда покрај скалите или фаќалка со долга рачка. Со планирање однапред, можете да помогнете да се обезбеди непречена операција и брзо закрепнување.

Chirurgische Verfahren

 

Операцијата за тотална замена на зглоб трае неколку часови. Процедурата се врши во болница или амбулантски хируршки центар.

За време на операцијата, оштетената `рскавица и коска се отстранува од вашиот зглоб и се заменува со протетски компоненти изработени од метал, пластика или керамика. Протезата ја имитира формата и движењето на природен зглоб. На пример, во артритичен колк, оштетената топка (горниот крај од фемурот) се заменува со метална топка прикачена на метално стебло кое е прицврстено во фемурот и се вградува пластична вдлабнатина во карлицата, заменувајќи ја оштетената вдлабнатина.

 

Komplikationen

Вашиот доктор ќе ги објасни потенцијалните ризици и компликации на тоталната замена на зглоб, вклучувајќи ги и оние поврзани со самата операција и оние кои може да се случат со тек на време после вашата операција.

Повеќето компликации може успешно да се третираат. Некои од најчестите компликации на вашата операција за замена на зглоб вклучуваат инфекција, згрутчувања на крвта, повреда на нервите и протетски проблеми како што е олабавување или исчанчување.

 

Erholung

Закрепнувањето и рехабилитацијата ќе бидат различни за секое лице. Генерално, вашиот доктор ќе ве охрабри да го користите вашиот „нов“ зглоб кратко после вашата операција. Иако може да биде предизвикувачки во дадено време, следењето на инструкциите на вашиот доктор ќе го забрза вашето опоравување.

Повеќето пациенти ќе почувствуваат некаква привремена болка во заменетиот зглоб бидејќи околните мускули се слаби од неактивност, телото се прилагодува на новиот зглоб и ткивата заздравуваат. Оваа болка треба да се реши за неколку месеци.

Вежбањето е важен дел од процесот за опоравување. Вашиот доктор или физиотерапевт ќе ви обезбеди специфични вежби кои ќе ви помогнат да го вратите движењето и да го зајакнете зглобот.

Доколку имате какви било прашања за ограничувањата на вашите активности после тотална замена на зглобот, ве молиме консултирајте го вашиот доктор.

Долгорочни исходи

Поголемиот дел од пациентите можат да ги вршат дневните активности полесно после операција со целосна замена на зглоб. Повеќето луѓе можат да очекуваат нивната замена на зглоб да трае многу години, обезбедувајќи им подобрен квалитет на живеење кој вклучува помалку болка, заедно со подобрено движење и сила кои инаку не би биле можни.