Дознајте повеќе за миомите – Што се миоми? Зошто се појавуваат? И како се третираат?

Дневна доза здравје

јуни 06,2021

Миомите се најчестите бенигни тумори на репродуктивните органи кај жената. Тие уште се познати под името фиброми на матката и се јавуваат кај секоја четврта жена во репродуктивниот период, а добрата вест е дека истите можат да се лекуваат.  Се појавуваат како еден или повеќе миоматозни тумори, со различна големина и можат да бидат со различна поставеност на матката. Големината исто така варира. Димензиски можат да бидат од неколку милиметри, но и да достигнат огромна големина како што е случај кога миомот го исполнуваа целиот абдомен.

Симптоми кои укажуваат на постоење на миоми се:

 • Промени во менструалното крварење,
 • Продолжено, обилно или ирегуларно крварење,
 • Болки во абдоменот,Неможност пациентката да забремени,
 • Некогаш симптомите доаѓаат од околните органи на кои миомот со своето растење може да направи притисок и се манифестираат како проблеми со уринирање, опстипација или појава на венски тромбози на нозете.

Причините за појава на миом на матката

Генерално, естрогенот се чини дека го активира растот на миомите. Всушност, за време на првиот триместар од бременоста, околу една третина од сите фиброиди растат, но потоа се намалуваат по раѓањето. Општо земено, миомот на матката се намалува по менопаузата, но хормонската терапија по менопаузата може да предизвика продолжување на нивните симптоми.

Други причини за појава вклучуваат: 

 • Раса: Студиите откриле дека миоматозоидите се почести кај афроамериканските жени.
 • Возраст: Една студија заклучи дека белите жени помлади од 35 години имаат побрзо растечки тумори отколку белите жени постари од 45 години. Покрај тоа, чекањето да забремени до 30 години или постари ги става жените во поголем ризик од развој на миоми на матката.
 • Рана менструација: Првиот циклус на рана возраст го зголемува ризикот од развој на миоми.
 • Кофеин и алкохол: Врската помеѓу внесувањето алкохол и кофеин и зголемениот ризик од развој на миоми на матката е откриена во студија од 2016 година.
 • Генетски фактори: Истражувачите откриле дека некои специфични генетски промени се поврзани со растот на миомот.
 • Општ здравствен статус: Дебелината и високиот крвен притисок исто така може да играат улога во развојот и растот на миомот.
 • Начин на исхрана: Се чини дека исхраната богата со црвено месо ги зголемува шансите за развој на миоми.

Третманот на миомите

Не сите миоми се третираат. Постојат индикации кога, зошто и на кој начин ја третираме пациентката. Денес покрај класичниот пристап со рез на абдоменот, постојат нови современи, минимално инвазивни методи како Хистероскопијата и Лапароскопијата – под визуелизација со камера, со минимален болнички престој и кус период на опоравување. За да се откријат навреме и да се одереди соодветен начин на третирање потребно е редовно, барем еднаш годишно да се посети гинеколог.

Пишува
Д-р сци. Ирена Андонова
Гинеколог-перинатолог