ПресВработувањеМапа на сајтотСледете не на социјалните медиуми    
ТЕЛЕФОН 02-3091500

Контакт

Информации02-3091500
Итни случаи15777

Вовед

Дојката преставува ткиво кое го покрива градниот кош. Дојките на жената се составени од посебно специјализирано ткиво кое прозиведува млеко како и масно ткиво. Количеството на масно ткиво ја определува големината на дојката. Дојката покрај специјализираното ткиво за создавање на млеко содржи и крвни садови, лимфни јазли и лимфни

ЗАБОЛУВАЊА НА ДОЈКА

ЗАБОЛУВАЊА НА ДОЈКА Дојката е подложна на бројни бенигни и малигни состојби. Најчести заболувања на дојката се: - Мастит - Фиброцистични промени на дојка - Фиброаденом, - Хиперплазија на дојка - Интрадуктална папилома - Канцер на дојка (бенигнен или малигнен) - Гинекомастија

НАЈЧЕСТИ СИМПТОМИ

НАЈЧЕСТИ СИМПТОМИ ЗА ЗАБОЛУВАЊА НА ДОЈКА Најчестите симптоми и знаци кои се забележуваат се: - промена во ткивото на дојката, - односно згрутчувања, - промена на големината или формата на едната или на двете дојки, - исцедок од брадавиците, - згрутчувања или отекувања под пазувите, - црвенило и чешање на или околу брадавицата, - промена на иk

ДИЈАГНОСТИЧКИ ПРОЦЕДУРИ

ДИЈАГНОСТИЧКИ ПРОЦЕДУРИ Раната дијагностика на заболувањата на дојка придонесуваат за подобри резултати во лечењето на истите. Првиот преглед е извор на сите информации кои докторот треба да ги добие за пациентката. Првенствено преку анамнеза за болестите или специфичните состојби на здравјето кај пациентката.

ТРЕТМАН

ТРЕТМАН Во зависност од заболувањето, истото може да се третира не хируршки и хируршки. Во зависност од патолошкиот процес, хируршкиот третман може да биде радикален (остранување на дојката, остранување на околните инволвирани лимфни јазли) или помалку радикален тумектомија (остранување само на туморската маса со зачувување на дl

ВО ТЕК НА ОПЕРАЦИЈА

ВО ТЕК НА ОПЕРАЦИЈА - Ќе добиете медикаменти да ви помогнат да спиете и да ве ослободат од болка. - Докторот прави рез на дојката - Операцијата најчесто трае 2-4 часа. - Болничкиот престој се состои од неколку дена, во зависност од процесот на закрепнување.

ЕСТЕТСКА ХИРУРГИЈА

ЕСТЕТСКА ХИРУРГИЈА НА ДОЈКА Причините заради кои може да дојде до хирушко намалување или зголемување на градите се од естетски или од здравствен карактер. Тоа вклучува 1. Редукција на дојка 2. Корективна хирургија на дојка со имплантиПациентките кои имаат големи ,тешки и опуштени гради страдаат од сериозно психофизичкооптеретувk

ИНДИКАЦИИ

ИНДИКАЦИИ Волуминозните дојки доведуваат до појава на тегоби од типот на болки во вратот и грбот со напреднати дегенеративни промени (искривување,спондилоза) ДИЈАГНОСТИКА Првиот преглед е извор на сите информации кои докторот треба да ги добие за пациентката. Првенствено преку анамнеза за болестите или специфичните состојби н

ОПЕРАТИВНИ ТРЕТМАН

 

ОПЕРАТИВНИ ТРЕТМАН Најважниот момент кај редукција на дојките зачувување на васкуларната петелка која има витална улога во исхрана на брадавицата . Хирургот прави рез околу брадавицата , резот продолжува надолу и се добива една форма на превртен срп. Пациентот е под целосна анестезија , операцијата трае 2 до 4 часа . Пациентот во болнl

ПОСТОПЕРАТИВЕН ТРЕТМАН

ПОСТОПЕРАТИВЕН ТРЕТМАН ПРИ НАМАЛУВАЊЕ НА ДОЈКИТЕ Заштитниот стегач пациентот обврзно го носи и по напуштањето на болницата најмногу 30 дена .Во тој период доаѓа на редовни неделни контроли кај својот хирург.Дополнителен чекор за подобра рехабилитација на пациентот е избегнување на секаква физичка активност , мирување и одмарање