ПресВработувањеМапа на сајтотСледете не на социјалните медиуми    
ТЕЛЕФОН 02-3091500
Почетна  →  Услуги  →  Абдоминална хирургија

Класична - отворена абдоминална хирургија

Контакт

Информации02-3091500
Итни случаи15777

Хирургија на дванаесетпалачно црево

Дванаестопалачно црево е цеваст орган во вид на буквата “C”, сместен помеѓу желудникот и тенкто црево. Во неговиот конкавитет е сместена главата на панкреасот и со неа чпретставува генетски и функционално заеднички орган – т.н.дуопденопанкреас.

Во него се слеваат сите сокови за варење на храната и тоа: Жолчната течност од црниот дроб и панкреасниот сок кои таму се слеваат преку отворот на т.н. Ватерова папила.

Најчести заболувања:

  • Воспаленија
  • Тумори од бенигно и малигно потекло
  • Повреди на дванаестопалачното црево

Симптоми: болка во горниот дел на стомакот над папокот и кон десно, болка во грбот, гадење, повраќање.

Во нашата установа се работи комплетна хирургија на дванаестопалачното црево.