ПресВработувањеМапа на сајтотСледете не на социјалните медиуми    
ТЕЛЕФОН 02-3091500
Почетна  →  Услуги  →  Електрофизиологија

Што се случува после електро-физиолошката студија?

Контакт

Информации02-3091500
Итни случаи15777

Што се случува после електро-физиолошката студија?

Додека сте во болница

После ЕФ студијата ќе бидете префрлени во болничка соба каде ќе останете во кревет во наредните неколку часа, во зависност од Вашата состојба. Повремено, медицинска сестра ќе ги надгледува Вашите витални знаци и убодените места. Информирајте го персоналот доколку имате било какви потешкотии. Под некои околности, некоја од воведниците може да биде оставена во крвниот сад. Вие ќе бидете во кревет додека не се отстранат сите воведници. После отстранување на сите воведници ќе можете да пиете течност и да јадете лесен оброк. После неколкучасовно лежење во кревет, ќе можете да станете со помош на некој од медицинскиот персонал. После долго лежење во кревет, се препорачува полека да станете од кревет и внимателно да се движите за да не почувствувате вртоглавица. Можете веднаш да се вратите на Вашата редовна исхрана освен ако не Ви се дадат други специфични упатства.

Ако сте лекувани со дневен престој, НЕ Ви е дозволено да управувате со моторно возило. Потребно е некој да Ве одвезе дома.

Во домашни услови

Кога ќе се вратите дома проверете дали имате крварење на убодените места. Мала модринка е вообичаена промена, но ако забележите дека на местото каде се убодените рани се појави:

  • ладен екстремитет,
  • покачена телесна температура >38.0 °C со или без треска,
  • крвавење, натекнување или зголемување на модринката,

дојдете веднаш во нашата болница или јавете се преку Контакт центар (02) 309-1484.

Важно е да се одржува правилна хигиена на раните и истите да бидат суви и чисти. Доколку имате потреба ќе Ви бидат дадени и специфични упатства за нега на рана.

Неколку дена после ЕФ студија, избегнувајте напорна физичка активност. Докторот ќе Ве информира кога ќе можете да се вратите на работа и кога да продолжите со нормалните секојдневни активности.