ПресВработувањеМапа на сајтотСледете не на социјалните медиуми    
ТЕЛЕФОН 02-3091500

Контакт

Информации02-3091500
Итни случаи15777

Ултразвук на гради

Вовед:

Ултразвукот е безбедна, неинвазивна дијагностичка процедура која дава слики од внатрешноста на телото со користење на звучни бранови. Вклучува употреба на мал конвертор (сонда) и ултразвучен гел кој се нанесува директно на кожата. Звучните бранови со висока фреквенција се пренесуваат од сондата низ гелот во телото. Сондата ги собира звуците кои отскокнуваат наназад и потоа компјутер ги користи овие звучни бранови за да создаде слика. При прегледите со ултразвук не се користи јонизирачка радијација (како што се користи кај рендгенски зраци), имено нема изложување на радијација за пациентот. Ултразвук на гради Пред сѐ се користи како помош при дијагноза на грутки во дојките или други абнормалности кои вашиот доктор можеби ги открил за време на физички преглед, мамограм или магнетна резонанца на гради.

Подготовка

За жени во репродуктивниот период, оптимално е тоа да биде од седмиот до десеттиот ден од Вашиот циклус. За оваа процедура е потребна мала подготовка телото. Сондата ги собира звуците кои отскокнуваат наназад и потоа компјутер ги користи овие звучни бранови за да создаде слика. При прегледите со ултразвук не се користи јонизирачка радијација (како што се користи кај рендгенски зраци), имено нема изложување на радијација за пациентот.

За време на прегледот

Прегледите со ултразвук се безболни и повеќето пациенти лесно ги поднесуваат. Ќе лежите на грб на масата за преглед и од Вас можеби ќе биде побарано да ја кренете раката над Вашата глава. Исто така можеби ќе биде побарано да ги менувате положбите за време на прегледот. Стучното лице кое работи со сонографот ќе нанесе топол гел базиран на вода на делот од телото кој се проучува. Сондата се нанесува на телото и се поместува наназад и нанапред преку делот од интерес на иследување, додека да се добијат саканите слики.Обично нема нелагодност од притисок бидејќи сондата се притиска кон делот кој се испитува. Сепак, доколку се изврши скенирање над мек дел, може да почувствувате притисок или помала болка од сондата. Носете комотна, удобна облека.Штом снимањето е завршено, проѕирниот гел од ултразвукот ќе биде избришан од Вашата кожа. Гелот од ултразвукот не ја обојува или обезбојува облеката. Ултразвук на градите обично се врши за 30 минути.

После прегледот

Кога прегледот ќе биде завршен, од Вас може да биде побарано да се облечете и да почекате додека да бидат прегледани сликите од ултразвукот. После преглед со ултразвук, треба да можете веднаш да се вратите на Вашите нормални активности.