Закажете преглед

Закажи преглед

389 2 3091500

Неинванзивна пренатална дијагностика

Неинванзивното пренатално тестирање (НИПТ) е сигурен, едноставен и неинвазивен тест за одредување на одредени генетски состојби кај фетусот почнувајќи од 10тата недела од бременоста. Она што е потребно е само 10 мл крв којашто се зема од идната мајка. Користејќи ја најновата технологија на генетско секвенционирање, овие тестови имаат преку 99% точност за најчестите состојби на трисомија како Даунов, Едвардсов или Патау синдромите. Исто така НИПТ открива и голем број на други генетски состојби како трисомии на други хромозоми, анеуплоидии, синдроми на делеција/дупликација и одредување на пол.