A keni dëgjuar për simbolikën e veshjes së rrobave të kuqe dhe sëmundjeve të zemrës?

Doza e shëndetit ditor

Shkurt 02,2022

Trendi i festimit të një dite, jave apo muaji të veçantë për sensibilizimin e sëmundjeve të ndryshme dhe parandalimin e tyre, po intensifikohet vazhdimisht. Pothuajse çdo javë apo muaj i kushtohet në mënyrë fisnike një shkaku të ndryshëm.
Amerikanët janë veçanërisht aktivë në këtë temë. Kështu, duke filluar nga viti 2002, ata krijuan “Ditën e rrobave të kuqe”. Çdo të premte të parë të muajit shkurt, veshja e rrobave të kuqe në fakt shpreh mbështetje për rritjen e ndërgjegjësimit për sëmundjet e zemrës.

Festimi i kësaj dite në këtë mënyrë synon të paralajmërojë veçanërisht gratë për kërcënimin shëndetësor të tyre numër një – sëmundjet e zemrës.

Sëmundja e zemrës është një sëmundje që prek zemrën, enët e gjakut ose të dyja. Shkaqet e sëmundjeve të zemrës janë të ndryshme, por ateroskleroza ose presioni i lartë i gjakut (hipertensioni) janë më të zakonshmet. Përveç kësaj, me kalimin e moshës ka një sërë ndryshimesh fiziologjike dhe morfologjike që ndryshojnë funksionin kardiovaskular dhe çojnë në një rritje të rrezikut të sëmundjeve kardiovaskulare, madje edhe tek individët e shëndetshëm asimptomatikë.

Sëmundjet e zemrës janë shkaku kryesor i vdekjeve në botë. Nga viti 1970 e deri më sot, shkalla e vdekshmërisë nga sëmundjet kardiovaskulare ka rënë në vendet me të ardhura të larta, por në të njëjtën kohë është rritur ndjeshëm në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme. Megjithëse sëmundjet e zemrës zakonisht prekin të moshuarit, shenjat e para të sëmundjes kardiovaskulare fillojnë më herët në jetë. Prandaj, ka një theks në rritje për parandalimin e aterosklerozës duke modifikuar ose menaxhuar faktorët e rrezikut si ushqimi i shëndetshëm, ushtrimet fizike dhe heqja dorë nga konsumi i duhanit.

Vishni rroba të kuqe sot dhe përpiquni të jetoni dhe të ushqeheni më shëndetshëm, të mbroni shëndetin e zemrës suaj.