Caktoni kontroll

Schedule a review

00389 2 3091 484

Ekipi i Zan Mitrevit

Back to Doctors

Urologji

Place of birth:

E-mail:

Ekzaminimi me ultratingull i traktit urogjenital – ekzaminim i detajuar i veshkave në zbulimin /diagnostikimin e gurëve urinar, ndryshimeve malinje dhe beninje të veshkave, diferencimin e dhimbjeve abdominale me origjinë renale – tek meshkujt

Biopsia TRUS – metoda e vetme që mund të vërtetojë kancerin e prostatës. Bëhet me eko sondë transrektale, bëhet biopsia e ndryshimeve të prostatës, marrja e mostrave të prostatës, të cilat i dërgohen patologut, i cili bën diagnozën përfundimtare. Procedura kryhet nën anestezi lokale.

Uroflow – një metodë e thjeshtë që jep një pamje objektive të cilësisë së rrymës urinare. Me një pajisje uroflowmeter, aktivizohet shfaqja grafike e rrjedhës së urinës, shpejtësia e rrjedhës së urinës, e shprehur në mililitra për sekondë (ml/sek). Kjo siguron një diagnozë të plotë të të gjitha sëmundjeve dhe gjendjeve që lidhen me vështirësinë e urinimit – sëmundjet e prostatës, uretrës dhe fshikëzës.

Cistoskopia eksplorative – procedurë endoskopike për ekzaminimin e drejtpërdrejtë të mukozës së fshikëzës, e kryer nën anestezi të përgjithshme afatshkurtër (propofol), për të zbuluar ndryshimet inflamatore, gurët, trupat e huaj dhe tumoret e fshikëzës. Vendosja dhe heqja e sondave uretrale dhe sondave J-J – në mënyrë endoskopike, duke përdorur anestezi afatshkurtër (propofol) dhe kontroll me rreze X.

Zgjerimi i kanalit të uretrës – është një procedurë që kryhet në spital ditor. Indikacion për këtë procedurë është çdo ngushtim i uretrës, i shkaktuar nga procese inflamatore, trauma ose stenozë postoperative – ngushtime të uretrës. Bëhet me dilatatorë metalikë të ashtuquajtur tub bougie, nën anestezi lokale. E gjithë procedura zgjat rreth 20 minuta.

Aplikimi (instilimi futja nëpërmjet kateterit Nelaton) e barnave (BCG – immucyst, Mitomycin) në fshikëzën urinare – përdoret si terapi shtesë pas resekcionit transuretral të tumoreve sipërfaqësore të fshikëzës.

 

Stres inkontinenca është një gjendje kur fshikëza lëshon urinë në mënyrë të pavullnetshme në momente të caktuara si për shembull gjatë punës fizike, gjatë kollitjes, teshtitjes, etj. Ndodh kur ka dëmtim të funksionit të muskujve të pelvisit të vogël që kontrollojnë aktin e urinimit. Ky funksion i muskujve mund të dëmtohet nga lindja, lëndimi në atë zonë, nga përdorimi i disa medikamenteve të caktuara, nga operacioni në atë zonë (trajtimi kirurgjik i prostatës në rastin e meshkujve). Stres inkontinenca ndodh më shpesh tek femrat.

Diagnoza bëhet me ekzaminimin dhe kryerjen e disa analizave dhe ndërhyrjeve – cistoskopia, ekodiagnostika, matja e urinës së mbetur, urinookultura, rëntgen me kontrast etj. Trajtimi mund të modifikohet sipas pamjes klinike dhe ashpërsisë së simptomave. Zakonisht mund të fillohet trajtimi me ilaçe me pilula që rrisin tonin e muskujve dhe ndikojnë në ndryshimin e zakoneve. Trajtimi përfundimtar për këtë gjendje është kirurgjia. Ajo mund të jetë:

 • Rindërtimi i murit të përparmë të vaginës
 • Vendosja e një svinkteri ndihmës (bllokues)
 • Injektimi i kolagjenit
 • Heqja retropubike e fshikëzës dhe uretrës
 • Mbështetja e fshikëzës dhe uretrës me materiale elastike
 • Mbështetës vaginal të uretrës

Cirkumzimi (synet)

Penisi është organi seksual mashkullor, i cili, ashtu si organet e tjera të trupit të njeriut, mund të preket nga sëmundje të ndryshme, disa prej të cilave kërkojnë trajtim kirurgjik. Duke filluar nga fëmijëria e hershme e deri në pleqëri, sëmundjet e penisit që zgjidhen me rrugë kirurgjikale janë:

Fimoza – është një gjendje në të cilën ka vështirësi ose pamundësi të plotë për të tërhequr lëkurën mbi kokën e penisit. Mund të shfaqet në të gjitha grupmoshat, si gjendje kongjenitale, ose e fituar kryesisht për shkak të higjienës së keqe.

Trajtimi kirurgjik i fimozës është cirkumzimi (synet) – një procedurë që mënjanon të gjithë lëkurën e kokës së penisit duke e lënë atë plotësisht të lirë.

Hipospadia

Hipospadia – është një anomali kongjenitale e organit gjenital mashkullor kur uretra hapet në fund të penisit, jo në pjesën e sipërme. Trajtohet vetëm me anë të kirurgjisë, me rindërtim të uretrës.

Epispadia

Epispadia – është një anomali kongjenitale e organit gjenital mashkullor kur uretra hapet në pjesën e sipërme të penisit, por jo në majë. Trajtohet vetëm me anë të kirurgjisë me rindërtim të uretrës.

Lakim i penisit

Lakimi i penisit – lakimi ose përkulja e penisit në një anë është një gjendje që zakonisht njihet në pubertet. Penisi ka një pamje normale, por në ereksion ai merr një pozicion duke u anuar në njërën anë. Trajtohet vetëm me anë të kirurgjike me aplikim të tunica albuginea.

Heqja e testikujve për shkak të tumorit të testisit

Heqja e testisit për shkak të pranisë së tumorit testikular (orkifunikulektomia/ kastrimi) e quajtur edhe orkidektomi është një procedurë kirurgjikale në të cilën hiqet një ose të dyja testiset për trajtimin e kancerit ose shkaqe të tjera, siç është reduktimi i testosteronit. Kjo procedurë është më e zakonshme në trajtimin e tumoreve të testisit.

Proteza testikulare

Vendosja e protezave testikulare si zëvendësim i sigurt dhe adekuat në rast të humbjes së një ose dy testiseve.

Hidrocela e testisit

Hidrocela testikulare është një grumbullim fiziologjik i lëngjeve rreth testikulit që shkakton ënjtje në skrotum. Hidrocela është e zakonshme tek foshnjat e porsalindura dhe zakonisht zhduket pa trajtim gjatë vitit të parë. Djemtë e më të rritur ose burrat mund të zhvillojnë hidrocelë si rezultat i inflamacionit ose dëmtimit të skrotumit.

Nefrektomia

Nefrektomia (heqja e veshkës – në rastin e mosfunksionit të veshkës dhe tumorit në veshkë). Trajtimi për shumicën e kancereve të veshkave fillon me heqjen e tumorit primar me anë të operacionit të quajtur nefrektomi. Qëllimi i operacionit është heqja e tumorit primar dhe indit në veshkën e prekur. Madje edhe nëse kanceri tashmë është përhapur, trupi do të përfitojë nga nefrektomia. Ekzistojnë dy lloje themelore të nefrektomisë: e pjesshme, ku kirurgu heq një pjesë të veshkës atë pjesë ku ndodhet tumori, dhe radikale, ku hiqet e gjithë veshka, dhe zakonisht përfshin heqjen e gjëndrave të veshkave, indit dhjamor përreth dhe nyjeve limfatike rreth veshkës.

Prostatektomia transvezikale

Prostatektomia transvezikale ose prostatektomia e hapur është zgjedhja e operacionit në rastet kur ka një zmadhim të prostatës dhe është shumë e madhe (p.sh. më shumë se 80 gr.) Ky zmadhim i prostatës quhet hiperplazi beninje e prostatës ose BPH. Tek këta meshkuj, operacioni transuretral nuk është i sigurt. Prostatektomia transvezikale kryhet në rastet e:

 • Infeksion i përsëritur ose i vazhdueshëm i traktit urinar
 • Fryrje akute urinare
 • Pengesa gjatë urinimit
 • Hematuria e përsëritur (gjak në urinë)
 • Ndryshimet patologjike në fshikëz, ureterë ose veshka për shkak të obstruksionit të prostatës

Kirurgjia endoskopike është një qasje minimalisht invazive në të cilën kirurgët urologë përdorin një videokamerë të vogël (endoskop) dhe instrumente të veçanta kirurgjikale të bashkangjitura në një endoskop për të punuar fshikëzën, uretrën dhe veshkat.

Kirurgji endoskopike për gurët në fshikëzën e urinës

Kirurgjia endoskopike për gurët në fshikëzën e urinës kryhet duke përdorur teknika endoskopike të quajtura cistoskopi, uretroskopi dhe endoskopi perkutane. Uretroskopi është një endoskop i specializuar, shumë i gjatë dhe i hollë që mban një aparat të vogël teleskopik dhe instrumente të specializuara kirurgjikale. Për të trajtuar gurët, mjekët futin një endoskop përmes ureterit në fshikëz për të marrë një pamje të qartë të ureterëve, kanalet që lidhin veshkat me fshikëzën. Gjatë ndërhyrjes, nëse gurët në veshka ndodhen në fshikëz, mund të hiqen.

Kirurgji endoskopike për kancerin e fshikëzës së urinës

Forma e trajtimit për kancerin e fshikëzës së urinës e quajtur karcinoma e qelizave kalimtare sipërfaqësore me kirurgji endoskopike quhet resekcion transuretral. Duke përdorur një endoskop të quajtur cistoskop, kirurgët lokalizojnë tumorin në fshikëz dhe e heqin atë me një tel të vogël të lakuar të bashkangjitur në cistoskop. Kjo formë e kancerit shpesh përsëritet dhe kërkon monitorim më të shpeshtë të rregullt cistoskopik.

Zmadhimi beninj i prostatës

Zmadhimi beninj i prostatës tek burrat në moshë të mesme dhe të vonshme shpesh përjetojnë bllokim urinar që ndodh me zmadhimin e prostatës, e njohur ndryshe si hiperplazia beninje e prostatës (BPH). Kjo është anomalia më e zakonshme që prek prostatën. Është një gjendje krejtësisht beninje dhe nuk lidhet me kancerin e prostatës. Simptomat e moderuara mund të trajtohen me medikamente që relaksojnë muskujt e prostatës. Simptomat e rënda duhet të trajtohen. Një nga llojet e trajtimit është resekcioni transuretral i prostatës, i cili përdor një teleskop për të hequr indin e zmadhuar të prostatës, i cili heq bllokimin dhe lejon një rrjedhje normale të urinës.