Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

14.05.2024

Атописки дерматит – егзема кај децата

Што е атописки дерматит?

Атопискиот дерматитис по дефиниција преставува хронично алергиско воспаление на кожата со повремено влошување на состојбата. Обично се појавува меѓу 3 – 6 месец од животот на детето и во повеќето случаи исчезнува по третата година. За жал често пати и рецидивира, односно се појавува повторно. Причинителот не секогаш се утврдува. Најчесто првите симптоми на болеста се поклопуваат со внесување на нови прехранбени намирници.

Како изгледа дете со атописки дерматит?

  • Детето има промена на кожата која е локализирана на конкретни места: на обравчињата, на екстремитетите и тоа од дорзалната страна на шаките, лактите, колената.
  • На еритемна основа на кожата се јавуваат везикули кои брзо пукаат. Серозниот секрет од нив се суши и се создаваат крусти.
  • Кожата станува задебелена и груба односно се јавува лихенификација на тие места.
  • Промените на кожата се со чести ремисии и егзацербации, односно се повлекуваат и повторно се јавуваат.
  • Детето е вознемирено, раздразливо, со зацрвенети обравчиња и се чеша.
  • Сонот во текот на ноќта е нарушен.

Кај овие деца со атописка конституција, по третата година може да се јави алергиски ринит кој станува особено изразен во шестата година, додека пак подоцна во тинејџерските години може да проградира и во астма.

Ваквиот прогрес на алергиските заболувања се вика алергиски марш и се јавува каскадно. Сепак нема правило, односно не значи дека клиничката слика кај едно дете ќе се одвива по овој тек. Тоа може и да запре во одреден стадиум.

Најдобро е за добивање конкретна и прецизна дијагноза и соодветно решение да се обратите кај нашите искусни педијатри. За да закажете преглед во термин кој ви одговара јавете се на 02/3091-484