Закажете преглед

Закажи преглед

Почитувани,

Користејќи ги дигиталните информациски и комуникациски технологии, Zan Mitrev Clinic обезбеди електронски пристап до здравствените услуги кога не е потребна или можна Ваша лична посета.

Воведуваме online консултација, советување со лекар специјалист од одредена област во траење од 10 минути која е овозможена преку видео комуникација.

За време на видео разговорот, лекарот може да ве советува за терапијата, да предлага стратегии за домашна нега или да препорача дополнителни медицински испитувања.

Закажете online консултација преку нашата интернет страница www.zmc.mk или на следниот линк zmc.tiktak.mk

Со почит,

Zan Mitrev Clinic

389 2 3091500

КАРОТИДНА БОЛЕСТ

Каротидните артерии се крвните садови кои носат крв збогатена со кислород до главата, мозокот и лицето. Тие се сместени на двете страни од вратот. Доколку плаки и други масни материи ги блокираат овие артерии, се намалува или целосно блокира протокот на крв и тука настануваат проблемите. Кога доаѓа до блокирање на дотокот на крв во мозокот може да настане ТИА (транзиторна исхемична атака). ТИА трае неколку минути и најчесто не предизвикува перманентни оштетувања. Но, служи најчесто како предупредувачки знак за фатален мозочен удар.

Околу 1/3 од луѓето со ТИА добиваат мозочен удар во текот на следната година. Хируршкиот третман на каротидната болест може да го спречи настанување на ТИА и да го намали ризикот од мозочен удар.

Како се дијагностицира каротидната болест?

Дијагностицирањето на каротидната болест започнува со медицинска историја и физикален преглед.

 • Допплер ултразвучна сонографија
 • Комјутерска томографија
 • Магнетна резонанца

Што е каротидна ендартеректомија?

 

Каротидна ендартеректомија е операција, хируршка техника, со која се отстрануваат плаките (масните наслаги) кои ги стеснуваат каротидни артерии.

А: идентификација на блокираниот дел од каротидната артерија

Б: артеријата се отвара и се вади плаката

В: исчистената артерија се затвара со шав.

Како се прави?

 • Ќе добиете медикаменти да ви помогнат да спиете и да ве ослободат од болка.
 • Докторот прави мал рез на вашиот врат на местото каде е запушена или стеснета каротиданта артерија.
 • Докторот ја отвара артеријата и ја вади плаката.
 • Докторот ќе ја направи артеријата колку што е можно по мазна и по чиста.
 • Артеријата и резот на вашиот врат ќе бидат затворени.
 • Операцијата најчесто трае 1-2 часа.

Што потоа?

 • Ќе се разбудите во болница и може да се чуствувате најпрво збунето.
 • Вашиот врат ќе боли неколку дена.
 • На почетокот може да биде тешко да голтате.
 • Веројатно ќе си одите дома за ден два
 • Не треба да кревате ништо тешко во наредните 3 недели.
 • Најверојатно ќе може да се вратите на работа отприлика за 1 месец.
 • Треба да направите промени во здрав начин на живот за да помогнете во намалување на шансите за создавање на нови депозити од плаки и да го намите ризиот од мозочен удар.

Како може да го намалам ризикот од мозочен удар?

 • Проверувајте го вашиот притисок често и регулирајте го високиот притисок.
 • Не пушете, и избегнувајте пасивно пушење.
 • Изгубете ги дополнителните килограми.
 • Имајте редовна физичка активност.
 • Проверете го шеќерот во крвта, и контролирајте го дијабетисот, доколку го имате.
 • Јадете помалку сол, заситени и транс масти.
 • Лимитирајте го консумирањето на алкохол, не повеќе од 2 пијалоци/ дневно за мажи и 1 пијалок/дневно за жени.