Закажете преглед

Закажи преглед

Почитувани,

Користејќи ги дигиталните информациски и комуникациски технологии, Zan Mitrev Clinic обезбеди електронски пристап до здравствените услуги кога не е потребна или можна Ваша лична посета.

Воведуваме online консултација, советување со лекар специјалист од одредена област во траење од 10 минути која е овозможена преку видео комуникација.

За време на видео разговорот, лекарот може да ве советува за терапијата, да предлага стратегии за домашна нега или да препорача дополнителни медицински испитувања.

Закажете online консултација преку нашата интернет страница www.zmc.mk или на следниот линк zmc.tiktak.mk

Со почит,

Zan Mitrev Clinic

00389 2 3091 484

Колоноскопија

Колоноскопија е процедура со која се гледа внатрешноста на колонот (дебелото црево).

Колоноскопија е тест, каде што лекарот со помош на колоноскоп (тенко црево) гледа во долниот дел на гастроинтестиналниот тракт (ректумот, дебелото црево и завршниот дел од тенкото црево). Колоноскопот се внесува преку анусот, во ректумот, натаму кон дебелото црево се до цекумот дел од дебелото црево каде се среќава со тенкото.

На почетокот ендоскопот содржи извор на светлина и мала видео камера, па операторот на монитор може да гледа во внатрешноста на органите. Колоноскопот, исто така, има и канал низ кој можат да се вметнат различни инструменти. Со овие инструменти операторот може да земе мал примерок (биопсија) од слузницата за детално испитување, да се отстранат полипи, или да аплицира соодветни лекови. Кога се прегледува само почетниот дел од цревото процедурата се нарекува ректоскопија.

Со колоноскопија можат да се потврдат или исклучат следниве состојби:

  • Хемороидални јазол
  • Полипи
  • Дивертикули (проширувања на дел од ѕидот на дебелото црево)
  • Синдром на нервозни црева
  • Воспалителни заболувања на дебелото црево како што се улцерохеморагичниот колит или болеста на Крон
  • Рак на дебелото црево