Закажете преглед

Закажи преглед

Почитувани,

Користејќи ги дигиталните информациски и комуникациски технологии, Zan Mitrev Clinic обезбеди електронски пристап до здравствените услуги кога не е потребна или можна Ваша лична посета.

Воведуваме online консултација, советување со лекар специјалист од одредена област во траење од 10 минути која е овозможена преку видео комуникација.

За време на видео разговорот, лекарот може да ве советува за терапијата, да предлага стратегии за домашна нега или да препорача дополнителни медицински испитувања.

Закажете online консултација преку нашата интернет страница www.zmc.mk или на следниот линк zmc.tiktak.mk

Со почит,

Zan Mitrev Clinic

389 2 3091500

ПУЛМО-АЛЕРГОЛОГИЈА

Пулмоалергологијата е гранка на педијатријата која се занимава со воочување, испитување и терапија на алергија, астма и белодробни заболувања кај деца од раѓање до 16 години. Таа опфаќа :

 • Астма
 • Акутни и хронични  заболувања на респираторниот систем
 • Алергија на храна и алергија на инхалаторни алергени ( домашна прашина, полени, влакна од домашни миленичиња итн.)
 • Поленска треска ( алергиски ринит и конјуктивит)
 • Опструктивна слип апнеа
 • Синузитис
 • Кожни осипи ( егзема, уртикарија)
 • Алергија на убод од инсекти

УСЛУГИ

 • Преглед од пулмоалерголог
 • Алерголошки кожни тестови со инхалаторни и нутритивни алергени
 • Спирометрија (испитување на функцијата на белите дробови)
 • Бронходилататорен  тест (тест со  “Вентолин”)
 • Ртг- на белите дробови
 • 256- слајсен МСКТ на граден кош

ТРЕТМАН

 • Инхалациона терапија
 • Интравенска / Инфузиона терапија
 • Интрамускулна терапија
 • Советување на децата со астма

Алерголошки кожни тестови со инхалаторни и нутритивни алергени, пример алергени присутни во воздухот (влакна од куче, прашина, домашна прашина, полен, животински првут, мувла, итн); како и за алергени присутни во храната (млеко, жолчка од јајце, белка од јајце, пченично брашно, риба, соја итн.).  Методата на изведување е со гребење на кожата (skin prick test) со капнување на алергени,  а резултатот е готов за 10 минути.

Провокационен бронходилататорен тест  ( “Вентолински” тест) е метода со која се врши проценка  на протокот на воздух низ дишните патишта, пред и после употребата на  Ventolin. Дијагностички  позитивен  тест сугерира астма.

Ние можеме  да ги направиме сите  неопходни лабораториски анализи на крвта и урината. Доколку е потребноможе да се даде инхалаторна, интравенска и интрамускуларна терапија.

Советување на децата со астма

Астма – инфламаторно заболување на дишните патишта – е еден од водечките хронични заболувања кај децата, со значителен прогрес  во светот и во нашата земја. Во педијатрискиот сектор, астмата претставува  проблем кој ги засега и  децата и родителите.  Во нашата служба покрај преглед и терапија, нудиме и  совети за родителите и децата, со цел поуспешно  контролирање на болеста.