Caktoni kontroll

Schedule a review

Почитувани,

Користејќи ги дигиталните информациски и комуникациски технологии, Zan Mitrev Clinic обезбеди електронски пристап до здравствените услуги кога не е потребна или можна Ваша лична посета.

Воведуваме online консултација, советување со лекар специјалист од одредена област во траење од 10 минути која е овозможена преку видео комуникација.

За време на видео разговорот, лекарот може да ве советува за терапијата, да предлага стратегии за домашна нега или да препорача дополнителни медицински испитувања.

Закажете online консултација преку нашата интернет страница www.zmc.mk или на следниот линк zmc.tiktak.mk

Со почит,

Zan Mitrev Clinic

00389 2 3091 484

ANEURIZMA E AORTËS ABDOMINALE

My alt text

 

Aorta është ena më e madhe e gjakut në trup që e çon gjakun nga zemra në të gjitha organet. Në pjesën abdominale të trupit (stomakut) aorta quhet aortë abdominale. Aneurizma (zgjerimi) i aortës abdominale lind kur muri i enës së gjakut dobësohet. Vetë zgjerimi bën që muri sa më shumë të dobësohet dhe krijon mundësi që i njëjti të çahet. Aneurizma e aortës abdominale shfaqet më shpesh tek burrat dhe është rezultat i tensionit të lartë të gjakut.

Si diagnostikohet aneurizma abdominale?

 

 

Shumica e aneurizmave të aortës abdominale nuk shkaktojnë simptoma dhe janë të zbuluara në mënyrë të rastësishme. Kontrolli rutinë  nga ana e doktorit me ekografi, filmim rëntgen ose ekzaminim kompjuterik dhe magnetik, të kryera për arsye tjetër mund ta zbulojnë praninë e aneurizmës. Në disa raste, pacientët ndjejnë pulsim në abdomen si edhe dhimbje gjatë zgjerimit të aneurizmës.

Korigjim kirurgjikal (zëvendësim) të aneurizmës

My alt text

Korrigjim kirurgjikal (zëvendësim) të aneurizmës

Zëvendësimi kirurgjikal korrigjimi i aneurizmës paraqet operacion gjatë të cilit fitohet zëvendësim i pjesës së zgjeruar të aortës abdominale me protezë artificiale

Si bëhet?

 • Do të fitoni medikamente që do t’ju ndihmojnë të flini dhe t’ju lirojnë nga dhimbja.
 • Doktori bën prerje në abdomenin tuaj ku është zgjerimi.
 • Doktori e zëvendëson pjesën e zgjeruar të aortës me protezë artificiale
 • Operacioni zakonisht zgjat 3-4 orë.

Çfarë pastaj?

Çfarë pastaj?

 • Së pari do të akomodoheni në departamentin për kujdes intensiv dhe mund të ndjeheni të hutuar.
 • Do të kini tub në gojë dhe grykë që do t’ju ndihmojë të merrni frymë. Nuk është i rehatshëm dhe nuk do të mund të flisni, por infermieret do t’ju ndihmojnë që të komunikoni.
 • Tubi për frymëmarrje do të mbetet derisa të filloni të merrni frymë në mënyrë të pavarur – për disa orë.
 • Do të kyçeni në makineri për monitorim.
 • Pas disa ditësh do të zhvendoseni në departamentin për kujdes gjysmë-intensiv dhe do të filloni të lëvizni.
 • Në shtëpi do të shkoni kur do të ndjeheni më mirë, 8 – 10 ditë pas operacionit.

Si mund të mësoj më shumë?

 1. Bisedoni me doktorin tuaj, me infermieren ose me personel tjetër mjekësor.
 2. Bëhuni pjesë e klubit tonë të pacientëve. Me këtë do të keni mundësi që të njiheni me më shumë pyetje mjekësore dhe t’i ndani përvojat tuaja me pacientë të tjerë.