Tumoret e kockave - Zan Mitrev Clinic

Caktoni kontroll

Schedule a review

00389 2 3091 484

Tumoret e kockave

Hyrje

Tumori është një gjender ose masë e indeve që formohet kur qelizat ndahen në mënyrë të pakontrollueshme. Tumori i cili rritet mund të zëvendësojë indin e shëndetshëm me ind anormal. Mund të dobësojë kockën, duke shkaktuar thyerjen (frakturën) e saj.

Shumica e tumoreve të kockave nuk janë kancerogjene (beninje). Disa janë kancerogjenë (malinj). Tumoret beninje zakonisht nuk paraqesin kërcënim për jetën. Tumoret malinje mund të përhapin qelizat kancerogjene në të gjithë trupin (metastaza). Kjo ndodh nëpërmjet gjakut ose sistemit limfatik.

Pershkrimi

Kanceri i cili shfaqet në kockë (kanceri primar i kockave) ndryshon nga kanceri i cili shfaqet në pjesët e tjera të trupit dhe përhapet më pas në kockë (kanceri sekondar i kockave).

Ekzistojnë shumë lloje të tumoreve beninje të kockave. Llojet më të zakonshme përfshijnë:

  • Kist kockor hibrom-unicamelar (i thjeshte) i cili nuk shnderrohet ne ind kockor
  • Osteokondroma
  • Tumori i qelizave
  • Enhondrom
  • Displazia fibroze

 

Mieloma e shumëfishtë

Mieloma e shumëfishtë është kanceri primar më i zakonshëm i kockave. Eshtë tumor malinj i palcës së kockave. Mieloma e shumëfishtë prek afërsisht pesë deri në shtatë persona në 100,000 njerëz çdo vit. Sipas Fondacionit Kërkimor të Mielomes Multiple, më shumë se 56,000 amerikanë jetojnë me këtë sëmundje çdo vit. Shumica e rasteve janë raportuar tek pacientët ndermjet moshes 50 dhe 70 vjeçare. Nga mieloma mund te preket cdo kockë.

Osteosarkoma

Osteosarkoma është kanceri i dytë më i zakonshëm i kockave. Prek dy ose tre persona të rinj në një milion njerëz çdo vit. Shumica e rasteve prek adoleshentët. Shumica e tumoreve ndodhin rreth gjurit. Vende të tjera të zakonshme janë pelvisi dhe shpatullat.

Sarkoma  Evingov

Sarkoma Evingov shfaqet me shpesh ndermjet moshes 5 dhe 20 vjeç. Zonat më të prekura janë pjesa e siperme dhe e poshtme e këmbëve, legeni (pelvisi), pjesa e sipërme e krahut dhe brinjët.

Condrosarkoma

Kondrosarkoma shfaqet më së shpeshti tek pacientët ndermjet moshes 40 dhe 70 vjeçare. Zonat me te prekura jane kellku (nyja e siperme e kembes) dhe pelvisi dhe shpatulla.

Shkaku

Për shumicën e tumoreve të kockave, shkaku është i panjohur.

Simptomat

Shumica e pacientëve të cilet jane te prekur nga kjo semundje do të pësojnë dhimbje në zonën e tumorit. Dhimbja përshkruhet përgjithësisht si e dobët dhe e pakëndshme. Dhimbja mund të përkeqësohet ose jo nga aktiviteti fizik. Ndodh shpesh qe dhimbja ta zgjoj pacientin gjatë natës.

Edhe pse tumoret nuk shkaktohen nga trauma, lendimi i herë pas hershem mund të shkaktojë dhimbje ne zonen e tumorit. Lëndimi mund të shkaktojë thyerjen e kockës e cila tashmë është dobësuar nga vete prania e tumorit. Kjo shpesh shkakton dhimbje serioze. Disa tumore mund të shkaktojnë ethe dhe djersitje gjatë natës. Shumë pacientë nuk kanë simptoma, por mund të vërejnë shfaqjen e një mase te madhe e cila nuk shkakton dhimbje.

Ndonjehere , tumoret beninje mund të zbulohen rastesisht gjate incizimit me rreze X, shqyrtim te cilin e kryeni krejtesisht për arsye të tjera.

Kontrolli tek mjeku

Nëse mendoni se jeni te prekur nga tumori i kockave apo vereni ndonje ndryshim ne trupin tuaj, kontaktoni menjehere  mjekun tuaj për diagnostikim dhe trajtim e duhur dhe ne kohe.

Disa infeksione, frakturat dhe gjendjet e tjera, shpesh mund të ngjajnë me tumoret.

Mjeku juaj do të mbledhë informacione të hollësishme në lidhje me shëndetin tuaj të përgjithshëm dhe llojin e tumorit, madhësinë e tij, vendndodhjen dhe fazen e mundshme të përhapjes.

Historia mjekesore

Mjeku juaj do të ketë nevojë për një histori të plotë mjekësore. Kjo përfshin informacione për çdo ilaç që jeni duke marrë, detaje të ndonjë tumori ose kanceri të mëparshem që ju ose anëtarët e familjes tuaj mund të keni dhe simptomat që ndjeni.

Kontrolli fizik

Mjeku juaj do t’ju ekzaminojë fizikisht. Fokusi është në masën e tumorit, butësinë e kockave dhe çdo ndikim në nyje dhe / ose gamën e lëvizjes. Në disa raste, mjeku juaj mund të kërkojë të ekzaminojë pjesë të tjera të trupit tuaj për të parandaluar  përhapjen e kancerit në kocka.

Incizimi

Mjeku juaj ndoshta do të marrë rreze X. Lloje të ndryshme të tumoreve kanë karakteristika të ndryshme të rrezeve X. Disa shkrinë kockat ose bëjnë një vrimë në kockë. Disa shkaktojnë formimin e kockave shtesë. Disa kanë një përzierje të këtyre gjetjeve.

Disa tumore kanë gjetje karakteristike me rreze X. Në raste të tjera, mund të jetë e vështirë të tregoni se çfarë lloji i tumorit është i përfshirë. Studime të shumta imazherie duhet të vlerësojnë më tej disa tumore. Këto mund të përfshijnë imazhe të rezonancës magnetike (MRI) ose tomografi të llogaritur (CT).

Shqyrtimet (Testimet)

Testet e gjakut dhe / ose të urinës mund të bëhen. Biopsia heq një kampion indesh nga tumori. Mostra e indeve ekzaminohet nën një mikroskop.

Ekzistojnë dy metoda themelore për një biopsi.

Biopsia me gjilpere

Mjeku fut një gjilpërë në tumor për të hequr disa inde. Kjo mund të bëhet në zyrën e një mjeku duke përdorur anestezi lokale. Një radiolog mund të bëjë një biopsi me gjilpërë duke përdorur një lloj imazhi, të tilla si rreze x, tomografi të llogaritur ose rezonancë magnetike për të ndihmuar pikën e gjilpërës në tumor.

Biopsia e hapur

Mjeku heq kirurgjikale indin. Kjo zakonisht bëhet në dhomën e operacionit. Pacientit i jepet anestezi e përgjithshme dhe bëhet një prerje e vogël dhe hiqet indi.

Tumoret beninje

Në shumë raste, tumoret beninje duhet vetëm të monitorohen. Disa mund të trajtohen në mënyrë efektive me ilaçe. Disa tumore beninje do të zhduken me kalimin e kohës. Kjo është veçanërisht e vërtetë për disa tumore beninje që ndodhin tek fëmijët.

Tumoret malinje

Nëse jeni diagnostikuar me një tumor malinje të kockave, mund të dëshironi të merrni një mundësi të dytë për ta konfirmuar atë. Nëse keni kancer të kockave, ekipi juaj i trajtimit mund të përfshijë disa specialistë. Ato mund të përfshijnë një onkolog ortoped, një onkolog mjekësor, një radiolog, një radiolog dhe një patolog. Qëllimet e trajtimit përfshijnë trajtimin e kancerit dhe ruajtjen e funksionit të trupit.

Mjekët shpesh kombinojnë disa metoda për të trajtuar tumorin malinje të kockave. Trajtimi varet nga një sërë faktorësh, përfshirë fazën e kancerit (nëse kanceri është përhapur):

Faza e lokalizuar. Qelizat e kancerit janë të përfshira në tumorin dhe zonën përreth.
Faza metastatike. Kanceri është përhapur në të gjithë trupin. Tumoret në këtë fazë janë më serioze dhe më të vështira për t’u kuruar.

Terapia e rrezatimit

Terapia me rrezatim përdor rrezet X me dozë të lartë për të vrarë qelizat kancerogjene me qëllim për ti zvogëluar tumoret.

Trajtimi sistematik (kimioterapia)

Ky trajtim shpesh përdoret për të vrarë qelizat e tumorit kur ato janë përhapur në rrjedhën e gjakut, por ende nuk mund të zbulohen gjatë testeve dhe skanimeve. Kimioterapia zakonisht përdoret kur tumoret kancerogjenë kanë një shans shumë të lartë përhapjeje.

Në përgjithësi, tumoret malinje hiqen me operacion. Terapia e rrezatimit dhe kimioterapia shpesh përdoren në kombinim me kirurgjinë.

Operacioni per shpetimin e gjymtyreve

Ky operacion heq pjesën kancerogjene të kockave, por mban muskujt ngjitur, tendinat, nervat dhe enët e gjakut. Nëse është e mundur, kirurgu do të heq tumorin dhe skajin e indit të shëndetshëm rreth tij. Kocka e prerë zëvendësohet me një implant metalik (proteza) ose një transplant të kockave.

Amputimi

Amputimi heq të gjithë ose një pjesë të krahut ose këmbës kur tumori është i madh dhe / ose nervat dhe enët e gjakut preken.