Caktoni kontroll

Schedule a review

00389 2 3091 484

Doza e shëndetit ditor

Kthehu te Doza e shëndetit ditor

09.07.2020

Deklaratë nga Dr. Zan Mitrev – Trajtimi i pacientëve me Covid-19

Të nderuar shikues, kolegë, pacientë,

Dua t’ju informojë për punën tonë gjatë tre javëve të fundit, që nga momenti kur filluam me trajtimin e pacientëve të sëmurë rëndë nga infeksioni me Covid-19. Falë punës tonë shumëvjeçare me pacientë me sëmundje infektive dhe sepsë, ne e modifikuam dhe e aplikuam të njejtën metodë edhe tek këta pacientë. Të gjithë pacientët e pranuar në spitalin tonë ishin me simptoma të theksuara të infeksionit Covid-19, me shenja të qarta të rënies së saturimit, temperaturë, kollë. Simtomat e tyre ishin disa ditore kryesisht në kushtet e shtëpisë apo të trajtuar në kushte spitalore, me ndryshime të qarta në mushkëri dhe radiografi me pamje të qartë të pneumonisë. Koncepti i punës tonë është fillimi i menjëhershëm i monitorimit të të gjitha parametrave infektive. Rëndësi e vaçantë i është dhënë prognozës së rezultatit të pacientëve, d.m.th me pranimin e tyre në klinikën tonë, bazuar në parametrat që ndjekim për çdo pacient individualisht bëjmë përcaktimin e indeksit inflamator, dhe nëse ky i fundit rritet dhe përkeqësohet funksioni i mushkërive tashmë e dimë që rezultati nuk është i mirë, dhe menjëherë i vendosim në hemofiltrim për pastrim ekstrakorporal të gjakut përgjatë 24 orësh. Në rast se kjo nuk është e mjaftueshme atëherë këtë procedurë e vazhdojmë edhe për 24 orë të tjera, por tek disa pacientë të cilët paraqiten në gjendje të rëndë, tek të cilët sëmundja ka përparuar së tepërmi, pastrimi i gjakut zgjat më tepër. Menjëherë pas kësaj, tek të gjithë pacientët, numri i të cilëve është 25, tek pjesa më e madhe e tyre me indikim për tu vendosur në terapi respirative, arritëm që ta shmangim këtë lloj trajtimi dhe vetëm njërin prej tyre ishim të detyruar që ta vendosnim në intubim për shkak të gjendjes së përkeqësuar. Ky pacient është hequr përsëri nga intubimi gjatë ditës së djeshme dhe është në fazë përmirësimi, ndërkohë që në spitalin tonë qëndron prej 14 ditësh. Përsa i përket pjesës tjetër të pacientëve, më shumë se gjysma e tyre janë kthyer në shtëpi, ndërsa pjesa tjetër e pacientëve janë në fazë përmirësimi. Një pacient 85 vjeçar humbi jetën që në momentin e pranimit në spital për shkak të gjendjes së rëndë dhe praktikisht duke mos pasur mundësi për ti ofruar trajtim. Gjithashtu, një tjetër pacient humbi jetën gjatë ditës së djeshme i cili u pranua në spitalin tonë pasi kishte qëndruar në një spital tjetër, ku dhe ishte trajtuar për më tepër se 10 ditë, me anë të aparatit respirativ. Pacienti u pranua në klinikën tonë por praktikisht nuk patëm mundësi për të aplikuar asnjë lloj terapie. Me këtë, dua të them se kjo teknikë të cilën ne praktikojmë jep rezultate shumë të mira, rezulatet janë të dukshme dhe gjendja e pacientëve përmirësohet ndjeshëm në rast se infeksioni është në fillim të zhvillimit të gjendjes së rëndë. Shqetësues është fakti që gjithnjë dhe më tepër kemi pacientë në moshë të re. Njëri nga pacientët i cili ende trajtohet në spitalin tonë është 23 vjeçar, dhe me këtë bie teoria se infeksioni prek vetëm personat e moshuar. Dua t’ju tregoj një shembull tipik radiologjik, dhe përsëri dua të apeloj për publikun që të mos e neglizhojnë këtë sëmundje, pasi bëhet fjalë për një sëmundje tepër të rëndë, tepër agresive dhe deri tani mund të themi se në kuadër botëror nuk ka ende një koncept për të treguar se si duhet të trajtohen pacientët.  Ne për herë të parë dalim zyrtarisht dhe këtë do ta vendosim edhe në portalet shkencore dhe do të paraqesim të gjitha rezultatet e këtyre pacientëve të trajtuar në mënyrë mjekësore. Dua të them se kjo është një sëmundje tepër e rëndë e cila domosdoshmërisht kërkon tajtim, dhe konceptin tonë ne e japim në këtë mënyrë. Deri tani të gjitha këto rezultate fillestare janë inkurajuese për pacientët e sëmurë rëndë, gjendja e të cilëve kërkon vendosjen e tyre në intubim, por ne kemi arritur ta ndërpresim intubimin dhe në këtë mënyrë të ndërpritet progresimi i sëmundjes. Këto janë shenja tipike të pacientëve para dhe pas ardhjes së tyre në klinikën tonë. Shenjat e mushkërive janë tepër të rëndësishme. Nëse pacienti është asimptomatik atëherë mund të presim , por sigurisht, gjithmonë bazuar në parametrat e rezultateve laboratorike. Nëse gjendja përkeqësohet dhe nëse pacienti ka rënie të saturimit atëherë kemi të bëjmë me një gjendje tepër serioze dhe duhet menjëherë të reagohet. Kjo është metoda që ne kemi aplikuar gjatë kësaj periudhe të shkurtër tek këta pacietë, deri tani rezultatet janë të mira, inkurajuese. Ndoshta duhet të bëhet ripërcaktimi i qasjes së pacientëve, sepse tani ne mund të themi se nuk është intubimi ajo që mund të ndikoj në vazhdimin e terapisë, ndoshta numër një është hemofiltrimi me anë të pastrimit të gjakut me filtra të veçantë dhe më pas të gjitha masat e tjera intenzive të trajtimit. Këta janë pacientë të cilët janë në gjendje të rëndë dhe kërkojnë trajtim mjekësor intenziv.