Caktoni kontroll

Schedule a review

00389 2 3091 484

Doza e shëndetit ditor

Kthehu te Doza e shëndetit ditor

06.07.2021

Përhapet soji delta i SARS CoV2

Në Laboratorin e Gjenetikës dhe Mjekësisë së Personalizuar në Spitalin klinikën Zhan Mitrev gjatë ditës së djeshme u identifikuan dy pacientë pozitivë ndaj sojit delta të SARS-CoV-2 (B.1.617.2) i cili zyrtarisht konfirmoi se soji delta po përhapet në Maqedoni.

Nga fillimi i pandemisë, laboratori ynë rregullisht kryen sekuencionimin e mostrave pozitive për zbulimin e llojeve të reja në vend. Të gjithë shembujt pozitivë të përcaktuar me shumë kujdes për të cilët dyshohet se janë të sojit tjetër të virusit përveç atij dominant, i nënshtrohen sekuencionimit dhe përcaktimit të mëtejshëm të llojit specifik.

Në këtë rast u përcaktua se bëhej fjalë për sojin delta, i njohur gjithashtu si lloji “indian”.

Në janar të këtij viti, lloji britanik i virusit u zbulua në laborator për herë të parë në vend. Që nga ajo kohë, laboratori vazhdon vazhdimisht të zbatojë rekomandimet botërore për renditjen e rregullt të virusit dhe për të monitoruar shfaqjen e llojeve të reja, si dhe praninë e tyre në vend.