Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

18.12.2014

18- ти Ноември, Европски ден за рационална употреба на антибиотици

18- ти Ноември, Европски ден за рационална употреба на антибиотици

Порастот на антибиотската резистенција е закана за ефективноста на антибиотиците денес и во иднина!• Антибиотската резистенција е сериозен проблем за јавното здравство во Европа • Бројот на инфекции предизвикани од антибиотик – резистентни бактерии е во пораст, производство на нови антибиотици не е на повидок што претставува лоша слика за достапност на ефикасни антибиотици во иднина

Настанувањето на антибиотик – резистентните бактерии би можело да се држи под контрола со ограничена и соодветна употреба на антибиотици!

• Несоодветната и прекумерна употреба на антибиотици е еден од главните фактори за настанување на антибиотска резистенција. Несоодветна употреба може да значи:1. Кога се дава антибиотикот, а не е неопходно2. Давањето на антибиотик е задоцнето кај критично болни пациенти3. Кога спектарот на дејство на дадениот антибиотик е премногу тесен или премногу широк4. Кога дозата на даден антибиотик е пониска или повисока од дозата која е соодветна за таа состојба кај тој пациент5. Кога траењето на антибиотската терапија е премногу кратко или трае предолго6. Кога антибиотскиот третман не е прилагоден на микробиолошкиот резултатЗошто разумна употреба на антибиотици?• Да ја зачуваме делотворноста на антибиотиците и за следните генерации, како не би влегле во постантибиотска ера