Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

05.10.2022

Гестациски дијабетес

Гестациски дијабетес претставува дијабетес кој се јавува за време на бременоста, без претходна историја за дијагностициран дијабетес или покачени гликемиски вредности. Најчесто се јавува во третиот триместар од бременоста, а доколку се појави во првите два, тогаш најверојатно станува збор за дијабетес тип 1 или тип 2.

Со текот на времето како напредува бременоста, така се зголемува и телесната тежина. Со самото тоа се создава одреден степен на инсулинска резистенција која ја зголемува потребата од инсулин. Овој недостаток на инсулин и инсулинска резистенција доведуваат до појава на гестациски дијабетес.

Кои се ризик фактори за појава на гестациски дијабетес?

Како ризик фактори за појава се сметаат покачена телесна тежина, полицистичен оваријален синдром, позитивна фамилијарна анамнеза за дијабетес, родилната тежина на плодот од претходната бременост била над 4кг, физичка неактивност или постоечки предијабетес.
При постоење на гестациски дијабетес се зголемува ризикот за појава на покачен крвен притисок. Во однос на плодот, се зголемува ризикот за поголем плод, за предвремено породување, за постпартална хипогликемија како и развој да дијабетес тип 2 подоцна во животот.

Како се дијагностицира гестациски дијабетес?

Гестацискиот дијабетес се дијагностицира со орален глукоза толеранс тест кој се изведува меѓу 24-28 гестациска недела, а доколку има податок за претходно постоечки ризик фактори, тогаш може да се направи и во првиот триместар (12-тата гестациска недела). За позитивен тест според Американската асоцијација за дијабетес, се сметаат вредностите на гладно над 5.3ммол/Л, 1ч по оптоварување над 10 ммол/Л и 2ч по оптоварување над 8.5 ммол/Л.

По пораѓајот, најчесто завршува гестацискиот дијабетес и се` се враќа во нормала, но кај 50% од жените со гестациски дијабетес ќе развијат дијабетес тип 2 со текот на времето. Затоа е потребно по 6-12 недели да се направи проверка на гликемискиот статус.

Во Клиниката Жан Митрев стоиме на располагање за навремено да го дијагностицираме гестацискиот дијабетес и правилно да го водиме и третираме, за на крајот заедно да се радуваме на новиот живот кој допрва ќе почне.