Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

03.05.2022

Остеопороза – што претсавува и кога се појавува?

Остеопорозата претставува заболување кое се карактеризира со намалена коскена густина и нивна лесна кршливост. Под лесна кршливост се подразбира фрактура настаната од кивање, кашлање, прегрнување, но и пад со сила пропорционална на падот од стоечка положба на телото.
Половина од мажите и жените над 55 годишна возраст имаат мала коскена маса (остеопенија) или остеопороза, подложувајќи ги на зголемен ризик од фрактура.

Менопаузата е една од главните виновници за појавата на остеопороза кај жените, заради намалени количини на естроген кој делува врз ремоделирањето на коската.
Постои примарна (постменопаузална) остеопороза и секундарна која настанува како резултат на фактори како што се ендокринопатиите, ревматолошките заболувања, употреба на кортикостероидна терапија, алкохолизам, хронична опструктивна белодробна болест.
Фактори на ризик за фрактури се напредната возраст, пушење, мала телесна тежина, недоволен внес на калциум, недостаток на витамин Д, физичка неактивност, рана загуба на естроген (во рана возраст отстранети репродуктивни органи).

Смртноста од фрактура на колк е висока, дури 20% во првата година. Две третини од фрактурите на колк се јавуваат кај жени, а стапката на смртност е поголема кај мажи. Затоа е потребен навремен скрининг на сите жени над 65 годишна возраст (под 65 години само за жените со висок ризик за фрактури и секундарна остеопороза) и мажите над 70 години (под 70 доколку постои ризик фактор за фрактура) со мерење на коскената густина.

Во Клиничката болница Жан Митрев, имаме апарат за мерење на коскената густина (DEXA скен), кој според сите тековни препораки во светот е алатка број еден за соодветен скрининг на остепорозата. Нуди најпрецизни мерења на повеќе скелетни места со најмала изложеност на зрачење. Нашиот тим од професионалци комплетно ќе Ве поддржи за секој следен безбеден и слободен чекор.

Д-р Џулиана Михајловска
Специјалист ендокринолог