Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

09.12.2014

Петти конгрес на трансфузиолози- Р. Србија

Петти конгрес на трансфузиолози- Р. Србија

Од 06- ти до 08.11., во Белград, се одржа V-от Конгрес на трансфузиолози на Србија со меѓународно учество. Во склоп на конгресот, свечено беше одбележан и јубилејот 70 години од постоење на Институтот за трансфузија на крв на Србија. На конгресот беа презентирани 182 усни и постер презентации меѓу кои и темата “Rational use of blood components in cardiac surgery – our nine years experience” на др. Елена Амбаркова Виларова (автор), др. Тања Анѓушева, др. Енвер Идоски и др. Жан Митрев (коавтори). Во тек на престојот во Белград беше посетено одделението за трансфузиологија во КБЦ “Драгиша Мишовиќ – Дедиње” и беа разменети искуства за периоперативниот трансфузиолошки менаџмент на пациентите од областа на кардиоваскуларната хирургија.