Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

09.07.2012

Тумор на бешика, Tумор на У-П сегмент и дистален уретер лево

Тумор на бешика, Tумор на У-П сегмент и дистален уретер лево

Пациент на 63 годишна возраст, трета хоспитализација во ПЗУ Специјална Болница по хируршки болести Филип Втори, примен за уролошки оперативен третман. Субјективно се жали на болки во половината и крв во урина. Кај пациентот при случаен ехо преглед е пронајдена хидронефроза. Направена е магнетна резонанца со наод за тумор на дистален уретер и мочен меур. Пред еден месец направена е трансуретрална ресекција на помали папиломи од туморозната формација. Поради наод за нефункционалност на левиот бубрег индициран е оперативен третман. Кај пациентот после соодветна подготовка направено е радикална нефректомија десно со парцијална ресекција на весика уринариа. Трансуретрална ресекција на туморот на бешиката. Хоспитализацијата траеше десет дена, по што пациентот е пуштен на домашно лекување во добра општа состојба.