Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

16.05.2014

Учество на FIT

Учество на FIT

На 28.03. и 29.03.2014 година, се одржа FIT – “Frankfurter Interventionellen Tage” во организација на Институтот за дијагностичка и интервентна радиологија при Универзитетската Клиника “Johann Wolfgang Goethe” во Франкфурт, Германија, предводен од Проф. Др. Thomas Vogl, каде што активно учествуваше Др. Ѕвонко Атанасов – специјалист радиолог од ПЗУ “Филип Втори” Скопје.

Првиот ден беше “Hands on – Workshop” за користење на медицински роботи во изведувањето на интервентни процедури во КТ и во ангио сала, како на пример: перкутани биопсии, вертебропластики, кифопластики, РФ (радиофреквентни) аблации, MW (микробранови) аблации, Криоаблации (со користење на гас кој развива ниска температура), LITT (Laser induced thermo therapy), Електропорација и.т.н.

Вториот ден имаше повеќе предавања од областа на интервентната онкологија, за видовите на хемотерапевтиците кои се користат при TACE (transcatheter arterial chemoembolization), нивните несакани дејства, искуства во користење на други различни методи како што се: РФ аблација, микробранова аблација, електропорација и.т.н. Меѓу бројните еминентни предавачи од Германија беше и Dr. Ganghi од Стразбург кој имаше свое предавање за криоаблација на мекоткивни и скелетни тумори.

Во рамки на семинарот се остварија контакти со повеќе докажани експерти од наведените области, при што се изрази подготвеност за соработка во доменот на едукација и помош за натамошен развој на различни нови интервентни процедури и кај нас.