Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

19.04.2021

Улогата на тестот за антитела IgG SARS-CoV2 spike protein

Биохемиската лабораторија при Жан Митрев Клиника го изработува новиот квантитативен IgG SARS – CoV-2 тест од крвта.

Овој тест за детекција на IgG антитела може да ни помогне при:

  1. Одредување и следење на имунолошкиот одговор на вакцините, вклучувајќи и истражување за да се утврди колку долго трае одговорот ;
  2. Во проценка дали нивото на антителата е резултат на природен одговор на вирусот или одговор на примената вакцина ;
  3. Во проценка на нивоата на антитела за да се утврди потенцијалот за донирање на конвалесцентна плазма.

Попрецизно, со него се детектираат IgG антителата, вклучително и неутрализирачките антитела, на рецептор-врзувачкиот дел (RBD) S1 суб-единицата на “spike” протеинот на SARS-CoV-2, а се мери и концентрацијата на таканаречените неутрализирачки IgG антитела кон COVID-19 на производителот Abbott– како најнова генерација на тестови од овој тип.

Тестот е CЕ-сертифициран,одобрен од FDA. Има исклучително висока клиничка сензитивност и специфичност.

IgG SARS-CoV2 spike protein тестот чини 1200 денари и е достапен без закажување