Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

23.02.2015

Уште едно признание за професионалната работа на Специјалната болница „Филип Втори“

Улогата на микробиолошката лабораторија во контролата на болничките инфекции

Микробиолошката лабораторија на Специјалната болница по хирушки болести „Филип Втори“ и во 2104 година го потврди квалитетот на своето работење. Признанието е добиено преку надворешна контрола од страна на експерти од Холандија, Данска, Велика Британија и други европски држави во рамките на CAESAR (Central Asian and Eastern European Surveillance of Antimicrobial Resistance).Нулта толеранција поточно ниту еден случај на болничка инфекција!Ова е основното начело на работата на микробиолошката служба и тимот за интрахоспитални инфекции, за континуирано одржување на здравјето на нашите пациенти. Со големи напори од страна на сите профили на здравствени работници се обезбедува систем на работа кој поддржува сигурна пракса. Микробиолошката лабораторија со својот потенцијал постојано работи на спречување на појава на инфекција кај пациентите кои престојуваат во болницата, користејќи брзи, прецизни и стандардизирани техники. Редовната епидемиолошка контрола во болницата и успешната соработка со клиничките тимови придонесува да се држи под контрола настанувањето на резистенција на микроорганизмите кон антимикробните средства. Во светски рамки поразителен е податокот кој укажува дека годишно болничките инфекции се причина за смртност на поголем број луѓе во споредба со бројката на лица кои животот го губат во сообраќајни несреќи,пожари и поплави.