Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

26.03.2015

ЗОШТО ДОЈДОВ ОВДЕ, ЗОШТО МОЈОТ ИЗБОР БЕШЕ БОЛНИЦАТА „ФИЛИП ВТОРИ“ ?

Д-Р МИТРЕВ Е ПРИМЕР ЗА МЛАДИТЕ ДЕКА МОЖЕ ДА СЕ УСПЕЕ ВО ТАТКОВИНАТА

Во овие изминати 15 години во Специјалната болница по хируршки болести „Филип Втори“ здравствено биле згрижени огромен број на пациенти, од различна национална и верска исповест, образование, едукација, поглед на свет, многумина од нив спасени од сигурна смрт. Сите тие за нас биле и ќе бидат исти, бидејќи животот е еден за секој од нас.Меѓу нив и г-динот Зоран Ѓорѓески Генерален секретар на Универзитетот за туризам и менаџмент во Скопје. Дипломиран правник кој животот го сака со сите негови бои и слики, вечен вљубеник во планините покриени со снег.Најтешките 6 дена од својот живот ги помина кај нас. Му беа поставени 2 бај-паса. Од неговиот престој овде во болницата самоиницијативно сакаше своето видување за функционирањето на болницата , ангажманот и борбата на лекарите за здравјето на пациентите да го сподели со како што вели г-дин Ѓорѓески, цела Македонија. Во продолжение Ви ги пренесуваме неговите зборови:

„Сакам да ги изразам своите впечатоци од една добра организирана институција, која спроведува стандарди, спроведува професионалност, стручност и компетентност. Јас сум длабоко прво лично богат што го осознав ова, престојувајќи во болницата „Филип Втори“ вакви услови, стандарди и процедури на работа сум видел во Париз и во Лугано во Швајцарија.За да се изоди овој пат кој што го чекорел претпоставувам макотрпно еден човек д-р Жан Митрев, вложувајќи се себеси со сопствената стручност, еднакво вложувајќи се што има од себе како капитал, потребна е голема верба дека може да успее на овој македонски простор, да создаде еден ваков бренд, кој што апсолутно внатрешно чуствувам потреба да го кажам секаде, да слушне пошироката македонска јавност. Овде видов прфесионално поставени правила, процедури кои се на ниво на светски институции. Фантастично менаџирање со целиот процес на работа, стручен тим од најврвните до се она што значи логистика на постоперативното закрепнување на пациентите, задоволен персонал, стручен и фокусиран кон она што е нивна работа. Да се создаде ова секако е макотрпен процес , претпоставувам дека среќа е што г-динот Аадемик д-р Жан Митрев сам го создавал ова, сам го создавал тимот и точно знаел, имал визија што да направи во Македонија. ЗОШТО ДОЈДОВ ОВДЕ, ЗОШТО МОЈОТ ИЗБОР БЕШЕ БОЛНИЦАТА „ФИЛИП ВТОРИ“ ?„Кога ми направија коренографија на клиника ми соопштија дека имам запушени 3 стента , јас сум пациент со 4 стента , немав некои сериозни проблеми ниту пак некои дојави дека моето здравје е во таква состојба. Спортист сум, поранешен гимнастичар, а зимно време скијам насекаде низ Македонија.Уживам во скијањето ,а кога е убаво времето возам ролери. Дојдов во состојба да донесам одлука, многу брза одлука. Кога носи човек значајна одлука му требаат информациии време. Информациите траеа 10 минути , дали треба да биде „Филип Втори“ или некоја друга болница. Три работи беа пресудни, одлучувачки:1.Академик д-р Жан Митрев е одличен стручњак, потврден во сопствената струка. Болницата „Филип Втори“ е првата институција во Македонија која што почна на овие простори со кардиохируршки операции. Процентот на грешки е минимален, успешноста голема. Еден од главните фактори беше тој.

2.Кога имате стручњак оператор кој работи за плата од една страна и стручњак оператор кој што се свое вложил овде, од друга страна , постои разлика. Мотивот за да успее кај таквите луѓе , работам во прватна институција на Универзитет за туризам и менаџмент и тој пат го одминав задно со мојот ректор и знам , или ќе опстоите или ќе изгубите се . Вклучувајќи се себе си сопственото семејство и се што повлекувате зад себе. 3.Третата битна работа кога анализирав кој го создавал тимот , кој го избирал кадарот во овој случај кај „Филип Втори“ е д-р Митрев , а во друга болница каде што докторот не е и менаџер претпоставувам дека имаат други што носат одлуки во делот за прием за работа . И тука може да има евентуални не соодветни избори. Тоа траеше 10 минути , за 10 минути ја донесов одлуката , направив комуникација и линк со д-р Анѓушева. Веднаш бев примен, прегледан, процесуиран и едно битно ми беше пресудно. Каде побрзо ќе бидеам опериран. Одговорот од „Филип Втори“ беше „ дојдете веднаш“. На 10 март бев опериран и сега (додека ова го пишувам) после 6 дена јас одлично се чуствувам, немам никакви проблеми.

КОГА СТЕ ОД ОВАА СТРАНА НА ЖИВОТОТ, КОГА СТЕ ПАЦИЕНТ ГЛЕДАТЕ СЕ ШТО СЕ СЛУЧУВА ОКОЛУ ВАС. МОЖЕТЕ ДА СПОРЕДУВАТЕ КАКО ТОА Е ОРГАНИЗИРАНО. НЕ НАЈДОВ НИ ЕДНА ГРЕШКА, НЕ НАЈДОВ НИ ЕДЕН ПРОПУСТ НА ОВОЈ ПОСТАВЕН СИСТЕМ. ЗНАМ ДЕКА Е МАКОТРПНА РАБОТА ЗНАМ ДЕКА ЗАД ОВА СТОЈАТ НЕПРЕСПИЕНИ ДЕНОВИ И НОЌИ. ВО ИНВЕСТИЦИЈА, ВО ЕДУКАЦИЈА НА ПЕРСОНАЛОТ, СО ШТО ОВАА ПРЕКРАСНО ПОСАТВЕНА ПРОЦЕДУРА ОД АКАДЕМИК МИТРЕВ ЈА ИМА МОЈАТА ПОТПОЛНА ПОДДРШКА. СЕГА ГЛЕДАМ КОЛКУ АКАДЕМИК КЉУСЕВ БИЛ ВИЗИОНЕР, ДА ГО ЗАДРЖИ Д-Р МИТРЕВ ВО МАКЕДОНИЈА БЕЗ РАЗЛИКА НА СЕ ШТО СЕ ИЗНАСЛУШАВМЕ ВО ОВИЕ ИЗМИНАТИ 15 ГОДИНИ. ВО МАКЕДОНИЈА ТРЕБА ДА ГИ ПОДДРЖУВАМЕ УСПЕШНИТЕ ЛУЃЕ, ДА НЕ ИМ БАРАМЕ ТЕМНИ СТРАНИ И ДА ИЗМИСЛУВАМЕ ПРИКАСКИ. САМО ТОЈ Е ПАТОТ КОЈ ЌЕ ИМ ПОКАЖЕ НА МЛАДИТЕ ДЕКА ИМА ЛУЃЕ ПРЕДАНИ , УСПЕШНИ КОИ ИМАЛЕ ХРАБРОСТ ДА НЕ ИЗБЕГААТ ОД ТУКА. ОВАА БОЛНИЦА Е БЛАГОДЕТ ЗА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД, ПОРАНО ВАКВИТЕ ПАЦИЕНТИ ГИ ИСПРАЌАА ВО ДРУГИ ДРЖАВИ. НО СЕГА ВЕЌЕ 15 ГОДИНИ ТИЕ СВЕТСКИ СТАНДАРДИ ГИ ИМАМЕ ТУКА , ОВОЈ БЛАГОДЕТ ТРЕБА СО ПОЧИТ ДА ГО ЧУВАМЕ, ДА ЈА ПРЕНЕСУВАМЕ ИНФОРМАЦИЈАТА И ДА СЕ ПОКЛОНИМЕ ПРЕД ГОЛЕМИНАТА И ВРЕДНОСТА НА ВИЗИОНЕРОТ. КОМУ МУ ПОСАКУВАМ МНОГУ ЗДРАВЈЕ И ДА СОЗДАДЕ УШТЕ МНОГУ ТАКВИ КАКО НЕГО, А ГЛЕДАМ ДЕКА ГИ СОЗДАВА, СОЗДАВА СИСТЕМ КОЈ ШТО НЕ СЕ ПОТПИРА САМО НА НЕГО , САМО НА ЕДЕН ЧОВЕК ТУКУ ТОЈ Е ДВИГАТЕЛ, А СЕ ОКОЛУ НЕГО Е ТИМ, КОЈ ВО МАКЕДОНСКИ УСЛОВИ ТЕШКО СЕ СОЗДАВА. НО Д-Р МИТРЕВ УСПЕА ГО СОЗДАДЕ И ЕТЕ ПОСТОИ, ОПСТОЈУВА ОВДЕ ВО НАШАТА МАКЕДОНИЈА.