Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Настани

18.04.2021

Втора трансплантација на срце во нашата земја

Нова шанса за живот на 22 годишното момче

Ноќеска беше извршена втората срцева трансплантација. Врвни професионалци од јавното и приватното здравство втор пат ги здружија своите сили за повисока цел – спасување на човечки живот. Тие во просториите на државната Кардиохирургија ноќеска заедно го изведоа оперативениот зафат кој траеше цели четири часа при што на 22 годишното момче му беше успешно трансплантирано срце.
Тимот кој ја изврши операцијата беше предводен од страна Академик д-р Жан Митрев заедно со д-р Никола Христов и проф. д-р Сашко Јовев од државната кардиохирургија. Голема благодарност и на останатите членови на тимот од Клиничката болница Жан Митрев кои зедоа учество: д-р Тања Анѓушева, Александра Темелковска, Катерина Ристовска-Јанев и Александра Ристовска-Тунев. Секако голема благодарност Министерство за здравство / Ministria e Shëndetësisë и Венко Филипче