Холестеролот – невидлив и опасен непријател

Дневна доза здравје

април 04,2024

Што претставува холестеролот?

Холестеролот е еден од видовите липиди- масти кој е неопходен за функционирање на телото, поконкретно учествува во процесите за производство на хормони и клеточни мембрани.

Кога холестеролот станува проблем?

Тој претставува проблем од моментот кога со активирање на генетски информации, се менува контролата на неговото производство, предизвикувајќи т.е овозможувајќи негова акумулација во телото.
Исто така, нивото на холестерол во крвта може да се зголеми поради различни состојби како:

  • континуирано пекумерен внес на храна која содржи маснотии,
  • зголемена/прекумерна тежина,
  • седентарен живот,
  • дијабетес, но и како резултат на дејството на одредени лекови.

Кои се последиците од холестеролот?

Холестеролот првенствено ја оштетува циркулацијата. Кога имаме многу високо ниво на холестерол, тој се таложи на ѕидовите на артериите (канали за транспорт на крв) формирајќи атеросклеротични наслаги. Тие може да растат и да направат блокада на циркулацијата, оштетувајќи органи како што се мозокот, срцето, бубрезите или нозете.

Лошиот холестерол (LDL)

Лошиот холестерол (наречен LDL) е оној што се таложи на sидовите на артериите. Така што значењето на LDL вредноста е пресудно во однос на вкупниот и добриот холестерол како резултат на овој директен механизам на оштетување. Мерките за третман на холестеролот се спроведуваат согласно измерените вредности на LDL холестерол.

Ризична група

Во ризичната група влегуваат лицата кои имаат историја на ненадејна смрт во семејството (за мажи до 55 години и жени до 60 години).
Настаната смрт на рана возраст предупредува на можноста да имаат висок LDL холестерол, бидејќи ненадејната смрт доаѓа од предиспозиција мажот или жената да претрпи срцев удар поради високи нивоа на холестерол кои не се откриени навреме.

Друга ризична група со предиспозиција за можно постоење на висок холестерол (LDL) се лицата со прекумерна тежина, дијабетес, пушачи и тие кои поминуваат континуирано долго време седечки.
Како се открива семејна хиперхолестеролемија?
Во случај на сомневање за фамилијарна хиперхолестеролемија, LDL холестеролот треба да се провери / утврди дури и кај најмладите. На рана возраст, холестеролот се манифестира со дамки на кожата (промени во пигментацијата), промени во видот или масни наслаги на кожата.

Симптоми

Високите вредности на LDL холестеролот не се манифестираат со симптоми во подолг временски период. Многумина сметаат дека холестеролот е само дел од лабораториските параметри, а не и дека е опасен.
За жал, кога ќе ги почувствувате проблемите предизвикани од холестеролот, може да биде доцна: атеросклеротичните наслаги ја запушуваат артеријата во мозокот предизвикувајќи мозочен удар или ја стеснуваат артеријата на срцето, предизвикувајќи миокарден инфаркт.

Постојат и такви пациенти кои биле свесни за присуството на висок холестерол, но и покрај тоа решиле да престанат со лековите.

Недостатокот на придржување кон терапијата (статините), односно нивното некористење /откажување е голем проблем.
Доколку пак состојбата не се подобрува и по примена на терапија, треба да се консултирате со лекар за да ја измените дозата или да го промените лекот.

Срцев удар

Важно е да се напомене дека меѓу 40% и 60% од срцевите удари предизвикуваат смрт надвор од болничките простории, но оние кои преживеале остануваат со неповратни последици, бидејќи срцето не се обновува и проблемите продолжуваат.
Болки во градите, парализа на рацете или нозете се симптоми на висок холестерол; но тие се појавуваат кога е веќе доцна.

Последиците од срцев удар можат да влијаат на животот на пациентите, на нивното работнна позиција, семејството и социјалнен живот. Од оваа причина, важно е да се истакне важноста на нормализирање на нивото на холестерол, за овој тивок непријател да не ве доведе до фатални последици.

Третман

Третманот се состои од здрава диета со малку маснотии, физички вежби и апчиња наречени статини (кои се земаат како лекови на рецепт). Применувањето на сите овие чекори помага во справување и со најсериозните случаи кои се предизвикани од холестерол.
Да не го заборавиме фактот дека третманот треба да биде навреме, бидејќи овие лекови ги корегираат вредностите, но не можат да го излекуваат холестеролот.

Закажете го вашиот термин на 02 3091 484