Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

25.01.2024

Јануари е месец за подигнување на свесноста за рак на грлото на матката

Јануари е месец за подигнување на свесноста за рак на грлото на матката.
Цервикалниот карцином е четвртиот најчест канцер кај жените и речиси секогаш е поврзан со присуство на ХПВ (Хуман папилома вирусот) инфекции. Редовните гинеколошки контроли овозможуваат навремено откривање на оваа болест, а со самото тоа и примена на соодветен третман за спасување на животот.

Добрата вест е дека ХПВ вакцината е докажано безбедна и исклучително ефективна во превенција на цервикален карцином. Секако тука е и практикувањето заштитен секс. Заштитениот секс како еден од клучните фактори на непренесување на овој вирус, овозможува поголема интимност, задоволство, но и сите инволвирани да се чуствуваат безбедно и почитувано.

Особено е значајно навременото откривање на предканцерозните состојби (ЦИН) чиј треман значи и комплетна елиминација на опасноста од развој на напреднати форми на цервикалниот карцином.
Доколку сакате да дознаете повеќе околку начините на решавање на било кој гинеколошки проблем, состојба или болест, на располагање ви стои нашиот искусен тим гинеколози проф. д-р Васил Илиев, д-р сци. Ирена Андонова и д-р Виолета Николов. Тие ги применуваат најсовремените методи во гинекологијата со цел зачувување и унапредувње на вашето здравје.

Затоа не чекајте нештата да излезат од контрола и да настанат неповратни последици. Направете редовен гинеколошки преглед, закажете го терминот кој ви одговара на 02/3091-484