Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Искуства на наши пациенти

Назад до Искуства

01.12.2017

Мојот животен стил комплетно се промени

 

Мајкл Солаков, родум од САД пред девет месеци направи генетско испитување во Лабораторијата за генетика и персонализирана медицина во Жан Митрев Клиник. Задоволен од постигнатите резултати со неговото здравје и физичкиот изглед, како и од целокупната услуга во Жан Митрев Клиник, тој не штеди на добри зборови и препораки кај пријателите во САД. Токму поради тоа со право може да кажеме дека тој е „амбасадор“ на генетските услуги од Лабораторијата за генетика и персонализирана медицина во САД. Пред еден месец, тој дојде во Македонија заедно со пријатели од Њу Џерси, САД кои верувајќи на неговата препорака направија генетско испитување и комплетен преглед. Ја искористивме можноста да поразговаравме со Мајкл за неговото искуство, како се информирал за оваа услуга…

„Долги години имав проблеми со холестеролот, но и со мојата тежина, како и други здравствени проблеми кои ми создаваа потешкотии во секојдневието. Еднаш, во комуникација со вработен во болницата, а мој пријател, Александар Ѓоргиев зборувавме на оваа тема и тој ме упати на консултација со д-р Горан Кунгуловски од Лабораторијата за генетика. По деталните објаснувања не губев на време и се решив да го направам најдеталното испитување, преку коешто покрај другото се испитуваат генетски ризици за срцеви болести, канцер, имуни и невродегенеративни болести, но и „исхрана според гените.“

После дадените препораки, кај Мајкл е видлива промената во целокупниот негов стил. „Се чувствувам прекрасно! Холестеролот кој беше „тивок“ убиец на моето здравје сега ми е регулиран. Додека пак, со промената на исхраната која произлезе по направеното тестирање намалив дури 27 килограми и крвната слика ми е регулирана“, објасни Солаков. Покрај тоа ги знам моите лични генетски ризици за развивање на некои болести и за истите преземам превентивни мерки. Овие информации не се релевантни само за мене, туку и за целата моја фамилија.

Задоволството на Мајкл од квалитетна услуга која ја добил во Жан Митрев Клиник ја истакнува преку постојаните препораки кај неговите пријатели и роднини во САД. Комплетната промена на неговиот животен стил е резултатот на кој е горд тој, а тоа внесе доверба и кај неговата сопруга. Елена Солаков направи генетско испитување, а следната година и неговиот син Благој и ќерката Викторија ќе ја посетат нашата болница за да направат редовни контролни прегледи и генетска слика.