Закажете преглед

Закажи преглед

389 2 3091500

Тимот на Жан Митрев

Назад до Доктори

Д-р Ирена Андонова

Гинеколог акушер

Место на раѓање:

Битола, Македонија

E-mail:

irena.andonova@zmc.mk

1991-1996 Медицински Фацултет, Университет “Св. Кирил и Методиј” Скопје, Р. Македонија
1998-2000 Волонтер – Клиника за кардиологија, интензивен оддел, Скопје, Р.Македонија
2000-2010 Вработена – Клиника за гинекологија и акусерство, Скопје, Р.Македонија

 

2001-2005 Специјализација гинекологија и акусерство, Клиника за Гинекологија и акусерство,
Медицински факултет,  Универзитет “Св. Кирил и Методиј”, Скопје, Р.Македонија
2008  Ian Donald Advanced Ultrasound Shool/ European Shool of Perinatal Medicine
2009 Колпоскопски курс- ЕСГО , Белград, Р. Србиjа
2010-2011 Вработена- Специјална болница по гинекологија и акусерство “Св.Лазар”, Скопје, Р.Македонија
2011 Докторски студии,  Универзитет “Св. Кирил и Методиј” Скопје, Р. Македонија
2011 Нострификација на диплома медицински факултет и специјализација – Р.Хрватска
2011 Лапароскопска хирургија во гинекологија- Словенија
2011-2014 Вработена -Општа болница,Оддел за Гинекологија и акусерство, Сибеник, Р. Хрватска
2002-2014 Асистент на медицинскии факултет, Универзитет “Св. Кирил и Методиј” Скопје, Р. Македонија
2014 Вработена Поликлиника Филип Втори – Струмица
2014 Европска лиценца за работа- Р. Хрватска

Амбулантски прегледи и интервенции

– Гинеколошки

 • Гинеколошки преглед, ПАП тест, ултразвучен преглед (доплер, 3Д)
 • Урогинеколошки прегелед (спад на генитални органи, подмочување)
 • Колпоскопија, ХПВ типизација, биопсија на промени на гениталните органи
 • Киретажа на матката, отстранување на полипи
 • Отстранување на кондиломи на генитални органи
 • Лечење на Бартолинијева циста
 • Хистероскопија амбулантна
 • Хистеросалпингографија
 • Пункција на цисти на јајниците, пункција на фоликули, ембриотрансфер

– Акушерски

 •  Рана дијагностика на бременост, следење на бременост
 • Ултразвучни прегледи во бременост, 4Д ултразвук, скрининг прегледи во бременост
 • Прекин на бременост – абортус
 • Амниоцинтеза, хорионбиопсија

 

Оперативни интервенции

– Гинеколошки

 • Операции на матка: отстранување на миоми, отстранување на маткаабдоминално, вагинално, лапороскопски
 • Операции на грло на матка: конизација со нож или  со струја, пластика на грлото на матката
 • Операции на валвулата и вагината
 • Операции на јајници, отстранување на цисти, адхезии, отстранување на јајници
 • Оперции на јајцевди: пластика во третман на стерилитет и припема ин витро оплодување
 • Операции за подобрување на статиката на гениталните органи пи спад на истите
 • Операции за лекување на подмочување при напор (со и без трака)
 • Операции за лекување на сите типови на карцином на гениталните органи
 • Лапороскопски оперцаии
 • Оперцаии за лекување на ванматерична бременост
 • Хистероскопија: отстранување на преграда на матката, полипи и миоми во шуплината на матката

– Акушерски

 • Поставување на серклаж
 • Породување, породување во вода, безболно породување
 • Царски рез
 • Вакум екстрактор
 • Мануелна и инструментална ревизија на матката по породување
 • Здружение на гинеколози и акушери на Р.Македонија
 • Македонско лекарско друштво
 • Здружение за урогинекологија и пелвицна реконструктивна хирургија на Р. Македонија
 • ESGO- европско здружение за гинеколошка онкологија
 • МИПС- медитеранско здружение за инконтиненција и пролапс
 1. Vasil Iliev, Irena Andonova
  Uterus – preserving vaginal surgery versus vaginal hysterectomy for correction of female pelvic organ prolapsed ; Prilozi MANU XXXV1 2014
 2. Vasil Iliev, Irena Andonova
  Minimally invasive surgery for stress urinary incontinency- MESH complications;
  Prilozi MANU XXXV2 2014
 3. Irena Andonova,Vasil Iliev, Nikica Zivkovic
  Periodontal disease and risk for preterm birth: a case control study
  Serbian journal of experimental and clinical research- mart 2015
 4. Irena Andonova,Vasil Iliev, Nikica Zivkovic, Edita Susic
  Can oral bacteria cause pregnancy complications ? : Prilozi Manu, in editing