Тимот на Жан Митрев

Лидија Вељановска Кириџиевска

Спец. по радиодијагностика

lidija.veljanovska@zmc.mk

2000-2004
Специјализација по радиодијагностика –Радиолошки Институт, Медицински Факултет Скопје, Македонија

2000

Специјализација по радиодијагностика Универзитетска болница Меркур, Загреб, Хрватска

1991-1997
Медицински Факултет при Универзитетот “Кирил и Методиј”, Скопје, Македонија

2007 – во тек

Спеијалист по радиодијагностика во Клиничка болница “Жан Митрев“, Скопје, Македонија

2002-2007

Радиодијагностичар на Институт за Радиотерапија и Онкологија,Скопје, Македонија

1998-1999

Приватна здравствена организација, Куманово

1997-1998

Ургентен Центар , Воена болница , Скопје ,Македонија

2023

Европски конгрес за радиологија, Виена, Австрија

2022

Компјутеризирана томографија на граден кош – он лајн курс , Еуросејф Имиџинг

Курс за магнетна резонанца на срце , прв степен, Европско здружение за кардиоваскуларен имиџинг, Скопје

Базичен онлајн курс за магнетна резонанца на дојки , Болница Сан Рафаеле , Милано, Италија

2021

Радиолошки иновативен курс за дијагностика на дојка,  Здружение на радиолози за дијагностика на дојка, Грција

Магнетна резонанца на срце –  курс -прво ниво. Академија за магнетна резонанца на срце, Германски Центар за срце , Берлин

2020

 • Аклепсиос курс за Имигинџ на срце со магнетна резонанца, Европско здружение на радиолози, 18 Септември 2020
 • Годишен научен состанок , Европско здружение за кардиоваскуларна радиологија, Октомври 15-16.2020

2019

-КТ/МР Од глава до пети работилница , Академија на радиологија Баер, 19-20 Октомври, Берлин , Германија

 • Годишен научен состанок , Европско здружение за кардиоваскуларна радиологија 24-26 Октомври , Антверпен Белгија


2018

-Имиџинг на мускулоскелетен систем , работилница,Европско здружение за скелетна радиологија, Скопје 14-15 Декември , 2020


2017

Едукација за МР на темпоромандибуларен зглоб , Оддел за Неурорадиологија, Клинички Центар Љубљана; Словенија

2016

– Интернационална работилница за имиџинг на мускулоскелетен систем, 8-9.04 2016, Скопје Македонија

– Школа за магнетна резонанса 01.-03.09. 2016 Загреб , Хрватска

-Школа за Магнетна резонанса на дојки и женска карлица, 20-22. 2016год Атина , Грција, ,

– Балкански Радиолошки Конгрес , 13-15.09.2016год Солун Грција.

2015

– Тренинг за прегледи на мускулоскелетен систем со ултразвук , Клиника за трауматологија,  Мај, Загреб

– Тренинг за компјутеризирана томографија на срце , април 21-24.2015 , Будимпешта, Унгарија


2014

– Кардио торакален имиџинг курс, јуни 5-6,2014, Палермо, Италија

– Курс за менаџмент во радиологија, Болоња, Италија

– Тренинг за кардиоваскуларни КТ прегледи Будимпешта, Унгарија

– Вовед во клиничка примена на Позитрона Емисиона Томографија, Скопје 1-3.март 2014

2013

– Онколошки имиџинг курс , јуни 27-29,2013 , Дубровник , Хрватска, (КТ, МР, ПЕТ/КТ и интервенции кај канцер пациенти, практичен пристап)

– 9ти Балкански Радиолошки Конгрес, Охрид, Македонија, 03-06.Октомври, 2013

– 5ти Уро Онколошки Зимски Конгрес  30.01-03.02, 2013 Скопје , Македонија

– Сертификат за интерактивен (on line) курс за коронарни МСКТ прегледи во склоп на Клинички новости во кардиолошки MR и КТ прегледи, Кан 2013

2010

Трета европска  радиотерапевтска работилница за стеретотаксична радиотерапија и радиохирургија на цело тело, Мај 2010, Брисел Белгија

Сертификат за  (on line) тренинг за кардио КТ прегледи

2009

– Европски конгрес за радиологија , Виена, Австрија

– Трети Балкански конгрес за Телемедицина – Скопје, Македонија

– 5-тиот Меѓународен Симпозиум на State-of-the-Art      Imaging,  Таормина, Сицилија

2009

– Тренинг за  кардио МР и  КТ прегледи , European Society of Cardiac Radiology, Лајпциг , Германија

– Интернационален семинар за Магнетна Резонанца Охрид, Македонија

– Тренинг за 64 слојна КТ  дијагностика  ( акцент на кардиоваскуларни прегледи), Кардиолошки Центар “CCN Cardiological Center North “Париз Франција

2008

Меѓународен семинар за магнетна резонанца, Охрид,

2007

Тренинг за 64 слојна КТ  дијагностика , Клинички Центар Белград и Институт за Кардиоваскуларни заболувања Дедиње, Сребија

2006
– Тренинг за МСКТ дијагностика и ПЕТ/КТ прегледи , Клиника  Хуманитас, Милано Италија

– Курс за ПЕТ/КТ прегледи во Онкологија , Европска асоцијација за Нуклеарна Медицина, Виена, Австрија

2001

Посета на Европска школа за ултразвук ,Темишвар, Романија

 

Дијагностика:

 • Нативни  RTG графии по системи
 • Интравенски урографии
 • МСКТ  по системи со акцент на кардиоваскуларна дијагностика кај деца и возрасни
 • ЕХО на тироидеа и ехо на дојка

Македонската комора по медицина

Македонската асоцијација на радиолози

Европско радиолошко здружение

Европско здружение на кардиолошки радиолози

Европско здружение за магнетна резонанса

 1. Mitrev Z, Belostotski V, Veljanovska L, Hristov N. Images in cardio-thoracic surgery: DeBekay repair for type III thoracoabdominal aortic aneurysm. Eur J Cardiothorac Surg. 2009 May; 35 (5): 905th Epub 2009 Mar
 2. Mitrev Z, Veljanovska L, Hristov N. Images in cardiothoracic surgery. Aorto-bilateral-femoral-bilateral-popliteal bypass for Leriche syndrome with occlusion of both superficial femoral arteries.Ann Thorac Surg. 2009 Aug; 88 (2): 683
 3. Belostotsky V, Veljanovska L, Hristov N, Mitrev Z. Dual left anterior descending artery distribution. Interact Cardiovasc Thorac Surg. 2010 Apr; 10 (4): 648-9. Epub 2010 Jan 15
 4. Right coronary ostium agenesis – a case report , Zvonko Atanasov, L.Veljanovska, B.Bozinovska, I.MIlev, S.Idrizi, M.Klinceva, Z.Mitrev , Heart Surgery Forum Journal, September 2009, pp-108, Volume 12, Suppl.1

 1. 2008  Втора награда за најдобра постер презентација на Балкански Радиолошки конгрес, Србија

Англиски
Хрватски

Останати доктори од овој оддел

Ѕвонко Атанасов

М-р сци. д-р Ѕвонко Атанасов

Спец. по радиодијагностика

zvonko.atanasov@zmc.mk

Види го профилот
Билјана Божиновска

Д-р Билјана Божиновска

Спец. по радиодијагностика

biljana.bozhinovska@zmc.mk

Види го профилот
Елена Пижула

Д-р Елена Пижула

Спец. по радиодијагностика

elena.pizula@zmc.mk

Види го профилот
Магдалена Поповска Цветкова

Д-р Магдалена Поповска Цветкова

Спец. по радиодијагностика

magdelena.popovska@zmc.mk

Види го профилот
Мимоза Толевска

Д-р Мимоза Толевска

Спец. по радиодијагностика

mimoza.tolevska@zmc.mk

Види го профилот
Африм Халим

Д-р Африм Халим

Спец. по радиодијагностика

afrim.halimi@zmc.mk

Види го профилот