Тимот на Жан Митрев

Кристина Егуменовска

Психолог - психотерапевт

kristina.egumenovska@zmc.mk

2022

Европско лиценциран психотерапевт согласно стандардите на ЕАП (Европска асоцијација за психотерапија) и ЕАГТ (Европска асоцијација на гешталт психотерапевти)

2020-2021

Тренинг за ПСИХОДИЈАГНОСТИКА (теорија и практична примена на психолошки тестови и задачи)

2021

Лиценциран психотерапевт од Комора на Психолози на Македонија.

2018

Лиценциран психолог од Комора на Психолози на Македонија.

2008-2012

Доктор по психолошки науки  – Универзитет во Љубљана

2010-2011

Фулбрајт докторски студент – Едукација на Државен Универзитет Пенсилванија, САД

2005-2008

Магистер по лингвистика на говор и теории на општествена комуникација – Institutum Studiorum HumanitatisISH -Ljubljana

1996-2002

Дипломиран психолог – Универзитет Св. Кирил и Методиј, Филозофски факултет Скопје, cum laude

1995

Летен програм на средното приватно училиште Choate Rosemary Hall,  Валингфорд, Конектикат, САД, компетитивна награда за средношколци

2021-2022

Визитинг професор на УАКС – Скопје. Семестрален предмет Psychology of Creativity, за трета година студенти

2016-2018

SISSA – Меѓународен Универзитет за Напредни Студии, Трст, Италија.
Оддел за когнитивна невронаука , награден истражувач Talents3; Последокторски истражувач на Human Frontiers Science Program „Аналогни пресметки врз кои темелат јазичните механизми” .

2015-2016

Член на Словенечкиот национален тим FP7 PLATENSO (платформа за засилено вклучување на општествено-хуманистичките науки во истражувања за заштита од јонизирачки зрачења; цивилно вклучување на општеството при управување со ризиците од јонизирачките зрачења)

2014-2025

Доцент по општа психологија, Универзитет во Љубљана, Оддел за психологија

2013-2014

Асистент по психологија, Универзитет во Љубљана, Оддел за психологија

2008-2012

Млад истражувач, Универзитет во Љубљана, Оддел за психологија

2010-2011

Државен Универзитет Пенсилванија, Оддел за човечки развој и семејни студии. Квантитавна развојна лабораторија, гостувачки Фулбрајт докторски истражувач.

2006-2012

Мировен Институт Љубљана: член на истражувачка група, објава на трудови

2007

Центар за научно истражување на Словенечката академија на науките и уметностите, Институт за Филозофија: задолжена за компаративна анализа на текстови од современата политичка филозофија.

2006

Центар за апликативна епистемологија – Педагошки Институт Љубљана: одговорна за семантична анализа на приказни, со кои на меѓународно ниво се оценува и споредува писменоста кај децата.

2005

Психијатриска клиника Љубљана, едномесечен ангажман на Одделот за зависници од дрога

2002-2004

ENHPS национален член (Европска мрежа на училишта за унапредување на здравјето, долгогодишен меѓународен проект на СЗО/ЕК).

2000-2004

Психолог, координатор на проекти и водач на работилници: Центар за психосоцијална и кризна акција – Скопје

1999-2004

Здравствено однесување на деца на училишна возраст (HBSC), член на македонската национална истражувачка група (долгогодишна СЗО студија).

Меѓународна едукација при Gestalt Associates Training Los Angeles, ГАТЛА-САД

Меѓународна едукација при Институт за гешталт терапија Љубљана

2018 – Член на Комора на психолози на Македонија

2009 – Член на СЛОГЕС – Словенска организација за гешталт психотерапија

2002 – Ко-основач на Синтеза, Здружение на гешталт советувачи и гешталт терапевти на Р.Македонија, нејзин прв генерален секретар и член на етички одбор

2021

Покането предавање на УАКС, со наслов Conflict and Power: Self-regulating and Managing Differences

2018
SISSA за училишта Водач на работилници, чија цел е приближување на науката кај децата и младите

2017
Trieste Next 2017, SISSA водач на раболитници од невронаука:  Come fa il cervello le storie?

2016
Предавач на меѓународниот Junior Researcher Programme (JRP) види jSchool

2016
Гостин на округла маса за Меѓународен ден на душевното здравје на СЗО „Дестигматизација на душевно болните лица”.

2016
Специјален гостин на премиерен разговор на Голема сцена во Словенeчкиот Народен Театар – Драма Љубљана; повеќе на Slovensko narodno gledališče – Drama Ljubljana

2015
Предавање за лабораторија ЛИМБО-СИССА со наслов „Melancholia: Exploratory factor analysis of semantic differentials”.

2015
Предавање за Ziferblat-Ljubljana. За минливоста-Аристотеловата физика и психологија

2014
Предавање за Друштво Ликеј – Копер. Концептот на arithmos kineseos и природата на времето во Аристотеловата физика; видео достапно тука  

2014
Хабилитациски јавен испит/предавање за избор во назив „доцент по општа психологија”.

 1. Egumenovska, K. (2018) Shred of revolution: the ethics and politics of psychotherapy. Kairos – Slovenska Revija za Psihoterapijo 12, 1/2: 125-136.
 2. Egumenovska, K. (2016). Beyond sentiment and traces of human activity, објавена рецензија на Maria and Dion Sommer’s book Care, socialization and play in Ancient Attica: a developmental childhood archeological approach. Aarhus University Press: Denmark
 3. Miheljak, V. & Egumenovska, K. (2015) Socialna in politična psihologija FDV: Ljubljana (научна монографија на словенечки јазик)
 4. Žagar, M., Egumenovska, K. (2015). Povezava med emocionalno inteligentnostjo in modelom Velikih pet. Anthropos, 47, 1/2: 59-73.
 5. Egumenovska, K. (2015). Modeliranje dinamike duše na robu samoumevnosti: nori pesniki, filozofi in znanstveniki. Panika, 18, 2/3: 68-71
 6. Egumenovska, K. (2014) Disorienting the logical: on the gestural poetics of video games. Komel, Mirt (ed.) Cultural Studies of Video Games Special English language issue of Teorija & Praksa Ljubljana: FDV, Vol. 51/1: 8-21.
 7. Egumenovska, K. (2013). The wreath of subjectivity and time. Ingerid Straume & Giorgio Baruchello (eds.). Creation, rationality and autonomy: essays on Cornelius Castoriadis. Københaven: NSU Press: Nordiskt Somaruniversitet, 229-241.
 8. Egumenovska, K. (2012). Black-boxing political intersectionality: on ‘othering’ that deprives individuals of their citizenship. Social identities, 18, 6: 679-694.
 9. Egumenovska, K. (2011). O duhu, ki se zaleti v vse: Krazy Kat Georgea Herrimana. Julija Magajna & Tonči Kuzmanić (eds.). Ponovna iznajdba Amerike. Ljubljana: Mirovni inštitut, 75-86.
 10. Egumenovska, K. (2010). Sprevrnjeni atenski polis: demokracija in management našega časa. Časopis za kritiko znanosti, domišljijo in novo antropologijo, 38, 240: 157-170.
 11. Spagnuolo-Lobb, Margherita (2009). Teorija selfa v geštalt terapiji – Theory of self in gestalt therapy. Kairos, 3, 1/2, 39-54. (превод и уредување Egumenovska, K. од англиски и италијански јазик на словенечки јазик)
 12. Egumenovska, K. (2005). Computers don’t matter in the end: an experience of empowering children in Macedonian schools. In Stephen Clift (eds.). The health promoting school: international advances in theory, evaluation and practice. Copenhagen: Danish University of Education Press, 347-366.
 13. Egumenovska, K. (2002). Унапредување на здравјето преку автентично учество на младите. Во Л.Ќостарова-Унковска, Н.Кениг & К. Наумова (ур.). Децата и нивната добросостојба: студија за однесувањето поврзано со здравјето кај децата на училишна возраст во Република Македонија: податоци од 1998 година. Скопје: ЦПКА Малинска, 88-97.

Англиски

Хрватски

Словенечки

Италијански

Француски

Останати доктори од овој оддел

Марија Аџиоска Дунимаглоски

Марија Аџиоска Дунимаглоски

Семеен и системски советник и специјализант по психотерапија

marija.adzioska@zmc.mk

Види го профилот
Александра Петроски

Д-р Александра Петроски

Семеен и системски советник и специјализант по психотерапија

aleksandra.nutkova@zmc.mk

Види го профилот