Тимот на Жан Митрев

Ирена Андонова

Специјалист по гинекологија и акушерство

irena.andonova@zmc.mk

2018
Одбрана на докторска дисертација, Доктор на медицински науки, Универзитет “Св. Кирил и Методиј” Медицински факултет, Скопје

2011

Докторски студии,  Универзитет “Св. Кирил и Методиј” Скопје, Р. Македонија

2011

Нострификација на диплома медицински факултет и специјализација – Р.Хрватска, EU validation (2014)

2001-2005

Специјализација гинекологија и акушерство, Клиника за Гинекологија и акушерство, при Медицински факултет,  Универзитет “Св. Кирил и Методиј”, Скопје, Р.Македонија

1991 -1996

Медицински Фацултет, Университет “Св. Кирил и Методиј” Скопје, Р. Македонија

2021- во тек
Предавач на Медицинскиот Факултет, Катедра за Гинекологија и акушерство, Универзитет Гоце Делчев, Штип

2016 –во тек
Специјалист по Гинекологија и акушерство, оддел за Гинекологија и акушерство, Клиничка болница “Жан Митрев” – Скопје, Македонија

2014
Поликлиника Филип Втори – Струмица

2011-2014
Општа болница, Оддел за Гинекологија и акушерство, Шибеник, Р. Хрватска

2002-2014
Асистент на медицинскии факултет, Универзитет “Св. Кирил и Методиј” Скопје, Р. Македонија

2010-2011
Специјална болница по Гинекологија и акушерство “Св.Лазар”, Скопје, Р.Македонија

2005-2010
Специјалист по Гинекологија и акушерство ,Клиника за Гинекологија и акушерство, Скопје, Р.Македонија

2000-2005
Специјализант по Гинекологија и акушерство ,Клиника за Гинекологија и акушерство, Скопје, Р.Македонија

1998-2000
Волонтер – Клиника за кардиологија, интензивен оддел, Скопје, Р.Македонија

2018
Докрорска дисертација, Клиничка медицина, Гинекологија и акушерство, Универзитет “Св. Кирил и Методиј” Медицински факултет, Скопје

2016
Курс за фетална ехокардиографија, Феталан ехокардиографија – зошто?, Варшава, Полска

2013
Напреден ултразвук во гинекологија и акушерство, Универзитетски Клинички Центар, Сплит , Р Хрватска

2011
Лапароскопска минимално инвазивна хирургија во гинекологијата- Словенија

2009
Колпоскопски курс- ЕСГО, Белград, Р. Србиjа

2008
Ian Donald Advanced Ultrasound School/ European School of Perinatal Medicine

Амбулантски прегледи и интервенции

– Гинеколошки

 • Гинеколошки преглед, ПАП тест, ултразвучен преглед (доплер, 3Д)
 • Урогинеколошки прегелед (спад на генитални органи, уринарни инфекции, подмочување)
 • Колпоскопија, ХПВ типизација, биопсија на промени на гениталните органи
 • Киретажа на слузница на матката, отстранување на полипи
 • Отстранување на кондиломи на генитални органи
 • Лечење на Бартолинијева циста
 • Хистероскопија амбулантна
 • Хистеросалпингографија
 • Пункција на цисти на јајниците, пункција на фоликули, ембриотрансфер

– Акушерски

 • Рана дијагностика на бременост, следење на бременост
 • Следење на нормална и високоризична бременост
 • Ултразвучни прегледи во бременост, 4Д ултразвук, скрининг прегледи во бременост
 • Прекин на бременост до 12 гестациска недела
 • Амниоцинтеза, хорионбиопсија

Оперативни интервенции

– Гинеколошки

 • Интервентна Хистероскопија: отстранување на прегради на матката, полипи и миоми во шуплината на матката, аблација на слузницата на матката, сраслини во шуплината на матката
 • Операции на матка: отстранување на миоми, отстранување на матка- абдоминално, вагинално, лапароскопски
 • Операции на грло на матка: конизација со нож или  со струја, пластика на грлото на матката
 • Операции на вулва и вагина, пластика на големите и малите усни, пластика на перинеум
 • Операции на јајници, отстранување на цисти, адхезии, отстранување на јајници
 • Оперции на јајцевди: пластика во третман на стерилитет и припема за ин витро оплодување
 • Операции за подобрување на статиката на гениталните органи при спад на истите
 • Операции за лекување на уринарна и фекална инконтиненција
 • Операции за лекување на карциноми ( малигни тумори) на гениталните органи
 • Лапароскопски операции
 • Операцаии за лекување на ванматерична бременост

– Акушерски

 • Поставување на серклаж
 • Породување, породување во вода, безболно породување
 • Царски рез
 • Вакум екстрактор
 • Мануелна и инструментална ревизија на матката по породување

 • Здружение на гинеколози и акушери на Р.Македонија
 • Македонско лекарско друштво
 • Здружение за урогинекологија и пелвицна реконструктивна хирургија на Р. Македонија
 • ESGO- европско здружение за гинеколошка онкологија
 • МИПС- медитеранско здружение за инконтиненција и пролапс

 1. Irena Andonova,Vasil I., Nikica Z.
  Periodontal disease and risk for preterm birth: a case control study
  Serbian journal of experimental and clinical research- mart 2015
 2. Irena Andonova,Vasil I., Nikica Z., Edita S.
  Can oral bacteria cause pregnancy complications? : Prilozi Manu,maj 2015
 3. Vasil Iliev, Irena Andonova
  Uterus – preserving vaginal surgery versus vaginal hysterectomy for correction of female pelvic organ prolapsed ; Prilozi MANU XXXV1 2014
 4. Vasil Iliev, Irena Andonova
  Minimally invasive surgery for stress urinary incontinency- MESH complications;
  Prilozi MANU XXXV2 2014
 5. Irena Andonova, Vasil I.
  Oral Anaerobic Microflora and Pregnancy Complication. Open Access Maced J Med Sci. 2021 Feb 05; 9(B):1-5.
 6. Andonova Irena, Iliev V, Mirchevski J.
  Large ovarian endometrioma in 26- years old patient; Macedonian Journal of Anaesthesia, Vol. 5 No 3, October 2021
 7. Andonova Irena, Iliev V,
  Maternal low-grade inflammation and adverse effect on pregnancy; Macedonian Journal of Anaesthesia, Vol. 5 No 3, October 2021
 8. Andonova Irena, Iliev V., Tomova E.
  Large paraovarian cyst in an adolescent- case report; Medicus Vol · 26 (3) · 2021
 9. Ilev Vasil, Andonova Irena
  Use of heterologous synthetic materials in Urogynecology; XVI EUGA annual meeting 2023

Англиски

Српски

Останати доктори од овој оддел

Јелена Голубовиќ

Д-р Јелена Голубовиќ

Специјализант по гинекологија и акушерство

jelena.golubovikj@zmc.mk

Види го профилот
Васил Илиев

Проф. д-р Васил Илиев

Спец. гинеколог акушер
Супспец. урогинеколог

vasil.iliev@zmc.mk

Види го профилот
Виолета Николов

Д-р Виолета Николов

Гинеколог - акушер

viоleta.nikolov@zmc.mk

Види го профилот