Тимот на Жан Митрев

Васил Илиев

Спец. гинеколог акушер
Супспец. урогинеколог

vasil.iliev@zmc.mk

2007

Минимално инвазивна пелвична хирургија

2005

Субспецијалист по урогинекологија и реконстуктивна пелвична хирургија

2000

Universität Rostock /University of Rostock (expert exchange) Rostock & Berlin,  German

1997

Докторска дисертација, Доктор на медицински науки, Медицински факултет, Скопје

1994 – 1997

Central Unioversity; Teknon SA, Barcelona, Spain

1992 – 1993

University of Tennessee, USA

1990 -1991

University of Arkanssass, USA

1983 – 1988

Специјализација гинекологија и акушерство, Клиника за гинекологија и акушерство, Медицински факултет, Скопје

1982

Медицински факултет Скопје

 

2018 – во тек

Клиничка болница Жан Митрев Клиника-Скопје

2014 -2018

Поликлиника “Филип Втори”, Струмица

2012 -2014

Consultant Obstetrician and Gynecologist – Sibenik, Croatia

2010 – 2015

Професор на Средно медицинско училиште “Св. Климент”, Битола

2010 – 2011

Специјална болница по гинекологија и акушерство “Св. Лазар”, Скопје

2007 – 2012 

Професор со полно работно време на Медицинскиот Факултет “Св. Кирил и Методиј”, Скопје

2002 – 2007

Професор на Медицинскиот Факултет “Св. Кирил и Методиј”, Скопје

1982 -2010

Клиника за гинекологија и акушерство, медицински факултет, Скопје

1985 – 1996

Асс. Проф на Медицинскиот Факултет “Св. Кирил и Методиј”, Скопје

 

 

 

 

 

2008

University of London (expert exchange),London, UK

2005

Меѓународен проект “Vault prolapsed”, Медицински факултет Скопје и Медицински факултет Љубљана

2000

CERTIFICATE FOR HEALTH MANAGEMENT

CERTIFICATE FOR HEALTH LEADERSHIP

1998

DAAD-expert grant, медицински факултет Univerzitet Rostok, Германија

University of London (expert exchange),London, UK

1994

Нострификација-стекнување звање специјалист гинеколог-акушер во Шпанија (ЕУ верификација)

Амбулантски прегледи и интервенции

– Гинеколошки

 • Гинеколошки преглед, ПАП тест, ултразвучен преглед (доплер, 3Д)
 • Урогинеколошки преглед (спад на генитални органи, подмочување)
 • Колпоскопија, ХПВ типизација, биопсија на промени на гениталните органи
 • Киретажа на матката, отстранување на полипи
 • Отстранување на кондиломи на генитални органи
 • Лечење на Бартолинијева циста
 • Хистероскопија амбулантна
 • Хистеросалпингографија
 • Пункција на цисти на јајниците, пункција на фоликули, ембриотрансфер
 • Цистоскопија

– Акушерски

 •  Рана дијагностика на бременост, следење на бременост
 • Ултразвучни прегледи во бременост, 4Д ултразвук, скрининг прегледи во бременост
 • Прекин на бременост – абортус
 • Амниоцинтеза, хорионбиопсија

 

Оперативни интервенции

– Гинеколошки

 • Операции на матка: отстранување на миоми, отстранување на маткаабдоминално, вагинално, лапороскопски
 • Операции на грло на матка: конизација со нож или  со струја, пластика на грлото на матката
 • Операции на валвулата и вагината
 • Операции на јајници, отстранување на цисти, адхезии, отстранување на јајници
 • Оперции на јајцеводи: пластика во третман на стерилитет и припема ин витро оплодување
 • Операции за подобрување на статиката на гениталните органи пи спад на истите
 • Операции за лекување на подмочување при напор (со и без трака)
 • Операции за лекување на сите типови на карцином на гениталните органи
 • Лапороскопски оперцаии
 • Оперцаии за лекување на ванматерична бременост
 • Хистероскопија: отстранување на преграда на матката, полипи и миоми во шуплината на матката

– Акушерски

 • Поставување на серклаж
 • Породување, породување во вода, безболно породување
 • Царски рез
 • Вакум екстрактор
 • Мануелна и инструментална ревизија на матката по породување

 • Здружение за гинекологија и акушерство на Р. Македонија
 • Здружение на лекари на Р. Македонија
 • Здружение за урогинекологија и реконструктивна пелвична хирургија на Р. Македонија – претседател
 • NESA The New European  Surgical Academy (Macedonian Country Representative)
 • MIPS – Медитеранско здружение за инконтиненција у пролапс

 1. Vasil Iliev, Irena Andonova
  Uterus – preserving vaginal surgery versus vaginal hysterectomy for correction of female pelvic organ prolapsed ; Prilozi MANU XXXV1 2014
 2. Vasil Iliev, Irena Andonova
  Minimally invasive surgery for stress urinary incontinency- MESH complications;
  Prilozi MANU XXXV2 2014
 3. Irena Andonova,Vasil Iliev, Nikica Zivkovic
  Periodontal disease and risk for preterm birth: a case control study
  Serbian journal of experimental and clinical research- mart 2015
 4. Irena Andonova,Vasil Iliev, Nikica Zivkovic, Edita Susic
  Can oral bacteria cause pregnancy complications ? : Prilozi Manu, in editing
 5. Илиев В.Синтетски хетерографти (мрежички) во реконструктивната гинеколошка хирургија,;Предизвици во хирургијата на урогениталниот систем; Македонска академија на науките и уметностите,-дои, 1020903;357,2022.

Англиски

Шпански

Хрватски

 

Останати доктори од овој оддел

Ирена Андонова

Д-р Ирена Андонова

Специјалист по гинекологија и акушерство

irena.andonova@zmc.mk

Види го профилот
Јелена Голубовиќ

Д-р Јелена Голубовиќ

Специјализант по гинекологија и акушерство

jelena.golubovikj@zmc.mk

Види го профилот
Виолета Николов

Д-р Виолета Николов

Гинеколог - акушер

viоleta.nikolov@zmc.mk

Види го профилот