Ekipi i Zan Mitrevit

Zhan Mitrev

Kirurg kardiovaskular

1979-1985 Fakulteti i Mjekësisë pranë Universitetit “Kiril dhe Metodij”, Shkup, Maqedoni
1985-1988 Departamenti për ndihmë të shpejtë – Kirurgjia e përgjithshme në spitalin në Shtip
1988-1992 Specializim për Kirurgji të përgjithshme në Fakultetin e Mjekësisë Shkup, Maqedoni
1988-1990 Specializim në Klinikën për Kardiokirurgji “REBRO” në Fakultetin e Mjekësisë Zagreb, Kroaci
1989-1990 Studime pasuniversitare në Fakultetin e Mjekësisë, Zagreb.
1990-1992 Klinika për kirurgji torakale dhe kardiovaskulare Jochan Wolfgang Goete Univerzitat, Frankfurt/M., Germany
1992-1993 Klinika për Kardiokirurgji në Ludwigshafen, Germany
1993-1994 Klinika për Kirurgji kardiovaskulare, Fakulteti i Mjekësisë, Zurich, Switzerland
1994-1997 Oberarzt Herzzentrum Frankfurt
1997-2000 Oberarzt – Spitali universitar, Јohan Wolfgang Goethe, Frankfurt
1999-2012 Drejtori i Kardiokirurgjisë FILIP I DYTË
2001 FETCS, Fellow of the European Board of Thoracic and Cardiovascular Surgeons
2002 Akademik – Akademia Botërore e shkencave „Platon“
2011 Themelues dhe kryetar i Shoqatës Maqedonase për kirurgji kardiovaskulare
2012 Doktor i nderuar i shkencave (Doctor Honoris Causa) Universiteti MIT

Çmime dhe nominime:

2002 Menaxher i vitit organizuar nga qendra për zhvillim dhe menaxhim “Motiva”
2003 Çmim për prezantimin më të mirë me gojë dhe efektet më të mira audio dhe vizuale të prezantuara në Kongresin e 6-të Internacional të Shoqatës Internacionale për Kardiokirurgji Minimalisht Invasive
2003 Simbol i humanizmit, statuja Nëna Tereza, çmimi më i lartë për humanizëm në vend
2004 Çmim për rastin më të mirë të Kongresit Jubilar të 10-të për Teknologji kardiotorakel, Majami, Florida
2004 Certifikatë nga bordi i kardiokirurgjisë ballkanike për zhvillim të kardiokirurgjisë në hapësirat ballkanike, Athinë, Greqi
2009 Çmimin 13 Nëntori për institucionin “Filip i Dytë”
2010 Çmimin Krste Petkov Misirkov për shkencë
2010 I dominuar për çmimin pranë tekno-kolegjit të shoqatës evropiane për kirurgji kardiotorakale për risi në teknikën operative të rrënjës së aortës. Kjo teknikë është e patentuar në SHBA në vitin 2008.
2012 Nominimi i dytë për çmimin e tekno-kolegjit të organizuar nga ana e Shoqatës Evropiane për kirurgji kardiotorakale, për risi në kirurgjinë e aortës – “Suction – assisted bioglue application foe reinforcement of suture line – new haemostatic technique in aortic surgery”
EUROPE BUSINESS ASSEMBLY dhe komiteti Sokrat, çmimi prestigjioz internacional nga fusha e shëndetësisë “Menaxheri më i mirë shëndetësor dhe spitali më i mirë” ja dha Akademikut dr. Zhan Mitrev dhe Spitalit Special për sëmundje kirurgjikale Filip i Dytë

 • Operacione të zemrës dhe enëve të mëdha të gjakut (kardiokirurgji)
  • Kirurgji valvulare
  • Kirurgji bajpas
  • Kirurgji të aortës
  • Kirurgji të kombinuar
  • Kirurgji të defekteve kongjenitale të zemrës tek fëmijë dhe të rritur
 • Operacione të arterieve dhe venave (kirurgji vaskulare)
  • Kirurgji të arterieve periferike dhe venave të ekstremiteteve
  • Kirurgji të arterieve të qafës (karotide)
  • Kirurgji të enëve të mëdha të gjakut (aorta abdominale)
  • Operacione të gjirit
  • Operacionet të gjëndrës tiroide
  • Trajtim të plagëve kronike

1991 German Association for Thoracic and Cardiovascular surgery
1992 American college for Angiology
1993 ESAO, European Society for Artificial Organs
1994 EACTS, European association for cardiothoracic surgery
2003 Европско- Азиски мост за кардиохирургија
2004 ISMICS, International society for minimal invasive Cardiac surgery
2006 STS, The Society of Thoracic Surgeons
2007 Иницијативен одбор за отворање на државен универзитет „Гоце Делчев“
2011 Кардиолошко здружение на Македонија
2011 SHVD -The Society for Heart Valve Disease
2011 Македонско здружение за кардиоваскуларна хирургија на Републикa Македонија
2011 МЗНДТВО  Македонско здружение за нефрологиjа, диjализа,
трансплантациjа и вештачки органи
2012 ISHLT – International Society for Heart and Lung Transplantation
2013 W.S.C.T.S. World Society of cardio-thoracic surgeons

 1. Rosenthal VD, Richtmann R, Singh S, Apisarnthanarak A, Kübler A, Viet-Hung N, Ramírez-Wong FM, Portillo-Gallo JH, Toscani J, Gikas A, Dueñas L, El-Kholy A, Ghazal S, Fisher D, Mitrev Z, Gamar-Elanbya MO, Kanj SS, Arreza-Galapia Y, Leblebicioglu H, Hlinková S, Memon BA, Guanche-Garcell H, Gurskis V, Alvarez-Moreno C, Barkat A, Mejía N, Rojas-Bonilla M, Ristic G, Raka L, Yuet-Meng C.Surgical Site Infections, International Nosocomial Infection Control Consortium (INICC) Report, Data Summary of 30 Countries, 2005-2010.
  Infect Control Hosp Epidemiol. 2013 Jun;34(6):597-604. doi: 10.1086/670626. Epub 2013 Apr 18.
  PMID: 23651890 [PubMed – in process]
 2. Mitrev, Z, Anguseva T, Belostotckij V, Stoicovski E, Hristov N, Milev I.2012.
  Hybrid procedure for petient with aortoectasia and aortic coarctation- case report.
  9th Annual Meeting-Euro Asian Bridge. :67
 3. Z.Mitrev, T.Anguseva, V.Be/ostotckij, E.Stoicovski. 2012
  Aortic root reconstructive surgery – new created technique
  9th Annual Meeting-Euro Asian Bridge. :24
 4. Milev, I, Anguseva T, Idrizi S, Ampova V, Stoicovski E, Belostotckij V, Mitrev Z. 2012.
  Inetrventional procedures for congenital heart disease.
  9th Annual Meeting-Euro Asian Bridge. :46
 5. Mitrev, Z, Anguseva T, Belostotckij V, Stoicovski E. 2012.
  Initial experience with perceval suturiess valve.
  9th Annual Meeting-Euro Asian Bridge. :72
 6. Mitrev, Z, Anguseva T, Belostotckij V, Stoicovski E, Hristov N. 2012.
  Reconstructive surgery for aortic disease.
  9th Annual Meeting-Euro Asian Bridge. :22
 7. Mitrev, Z, Anguseva T, Belostotckij V, Stoicovski E, Hristov N. 2012.
  Surgery for patients with diffuse atherosclerotic disease.
  9th Annual Meeting-Euro Asian Bridge. :30-31
 8. Rosenthal VD, Rodrigues C, Álvarez-Moreno C, Madani N, Mitrev Z, Ye G, Salomao R, Ulger F, Guanche-Garcell H, Kanj SS, Cuéllar LE, Higuera F, Mapp T, Fernández-Hidalgo R; INICC members.
  Effectiveness of a multidimensional approach for prevention of ventilator-associated pneumonia in adult intensive care units from 14 developing countries of four continents: findings of the International Nosocomial Infection Control Consortium.
  Crit Care Med. 2012 Dec;40(12):3121-8. doi: 10.1097/CCM.0b013e3182657916.
  PMID: 22975890 [PubMed – indexed for MEDLINE]
 9. Rosenthal VD, Todi SK, Álvarez-Moreno C, Pawar M, Karlekar A, Zeggwagh AA, Mitrev Z, Udwadia FE, Navoa-Ng JA, Chakravarthy M, Salomao R, Sahu S, Dilek A, Kanj SS, Guanche-Garcell H, Cuéllar LE, Ersoz G, Nevzat-Yalcin A, Jaggi N, Medeiros EA, Ye G, Akan ÖA, Mapp T, Castañeda-Sabogal A, Matta-Cortés L, Sirmatel F, Olarte N, Torres-Hernández H, Barahona-Guzmán N, Fernández-Hidalgo R, Villamil-Gómez W, Sztokhamer D, Forciniti S, Berba R, Turgut H, Bin C, Yang Y, Pérez-Serrato I, Lastra CE, Singh S, Ozdemir D, Ulusoy S; INICC Members.
  Impact of a multidimensional infection control strategy on catheter-associated urinary tract infection rates in the adult intensive care units of 15 developing countries: findings of the International Nosocomial Infection Control Consortium (INICC).
  Infection. 2012 Oct;40(5):517-26. doi: 10.1007/s15010-012-0278-x. Epub 2012 Jun 19.PMID: 22711598 [PubMed – indexed for MEDLINE]
 10. Mitrev Z, Anguseva T, Hristov T
  Suction – assisted bioglue application foe reinforcement of suture line – new haemostatic technique in aortic surgery 
  Daily News (EACTS), Issue 5, 26th Annual Meeting, Daily News Saturday 27th of October, 2012
 11. Hristov N, Atanasov Z, Zafirovski G, Mitrev Z
  Intramuscular cavernous hemangioma in the left soleus muscle: successful surgical treatment.
  Interact Cardiovasc Thorac Surg. 2011 Nov;13(5):521-2. Epub 2011 Aug 18.
  PMID:21852266
 12. Rosenthal VD, Bijie H, Maki DG, Mehta Y, Mitrev Z,
  International Nosocomial Infection Control Consortium (INICC) report, data summary of 36 countries, for 2004-2009
  Am J Infect Control. 2011 Sep 10. [Epub ahead of print]
  PMID:21908073
 13. Mitrev Z, Jankulovski A, Bozinovska B, Hristov N.
  Surgical treatment of giant extracranial internal carotid artery aneurysm
  J Vasc Surg. 2011 Aug;54(2):533. Epub 2010 Aug 21. No abstract available.
  PMID:20732778
 14. Rosenthal VD, Maki DG, Rodrigues C, Alvarez-Moreno C, Leblebicioglu H, Mitrev Z,
  Impact of International Nosocomial Infection Control Consortium (INICC) strategy on central line-associated bloodstream infection rates in the intensive care units of 15 developing countries
  Infect Control Hosp Epidemiol. 2010 Dec;31(12):1264-72. Epub 2010 Oct 28.
  PMID: 21029008
 15. Mitrev Z. Lijec Vjesn
  Hemodynamic monitoring for less invasive cardiovascular surgery
  2010;132 Suppl 1:9-10.
  PMID: 20715710
 16. Rosenthal VD, Maki DG, Jamulitrat S, Medeiros EA, Mitrev Z,
  International Nosocomial Infection Control Consortium (INICC) report, data summary for 2003-2008, issued June 2009.
  Am J Infect Control. 2010 Mar;38(2):95-104.e2.PMID: 20176284 [PubMed – indexed for MEDLINE]
 17. Belostotsky V., Veljanovska L., Hristov N., Mitrev Z.
  Dual left anterior descending artery distribution
  PMID: 20080532 [PubMed – as supplied by publisher]
 18. Zan Mitrev, Lidija Veljanovska and Nikola Hristov
  Aorto-Bilateral-Femoral-Bilateral-Popliteal Bypass for Leriche Syndrome With Occlusion of Both Superficial Femoral Arteries
  Ann Thorac Surg 2009;88:683
  DOI: 10.1016/j.athoracsur.2008.11.006
 19. Mitrev Z, Belostotski V, Veljanovska L, Hristov N.
  DeBekay repair for type III thoracoabdominal aortic aneurysm.
  Eur J Cardiothorac Surg. 2009 Mar 6. [Epub ahead of print] No abstract available.
  PMID: 19269842 [PubMed – as supplied by publisher]
  Related Articles
 20. Abdel-Rahman U, Risteski P, Klaeffling C, Mitrev Z, Ackermann H, Matheis G, Moritz A, Beyersdorf F.
  The influence of controlled limb reperfusion with PGE1 on reperfusion injury after prolonged ischemia.
  J Surg Res. 2009 Aug;155(2):293-300. Epub 2008 Nov 6.PMID: 19524255 [PubMed – indexed for MEDLINE]
 21. Rosenthal VD, Maki DG, Mehta A, Alvarez-Moreno C, Mitrev Z, International Nosocomial Infection Control Consortium report, data summary for 2002-2007, issued January 2008.
  Am J Infect Control. 2008 Nov;36(9):627-37. Epub 2008 Oct 3.
  PMID: 18834725 [PubMed – indexed for MEDLINE]
 22. Mitrev Z, Hristov N.
  Cardiac silhouette following a mitral valve replacement, tricuspid annuloplasty and atrioplasty of both atria.
  Eur J Cardiothorac Surg. 2008 Oct;34(4):905. Epub 2008 Aug 3. No abstract
  available.
  PMID: 18678512 [PubMed – in process]
 23. Nikolic A, Schranz D, Hristov N, Mitrev Z.
  Amplatzer occlusion of paravalvular leak of mitral mechanical prosthesis following a reoperation for thrombosed mitral mechanical prosthesis.
  Interact Cardiovasc Thorac Surg. 2008 Oct;7(5):941-2. Epub 2008 Jul 9.
  PMID: 18614550 [PubMed – indexed for MEDLINE]
 24. Mitrev Z, Belostotskii V, Hristov N.
  Suture line reinforcement using suction-assisted bioglue application during surgery for acute aortic dissection.
  Interact Cardiovasc Thorac Surg. 2007 Apr;6(2):147-9. Epub 2006 Dec 18.
  PMID: 17669795 [PubMed – indexed for MEDLINE]
 25. Beyersdorf F, Mitrev Z, Ihnken K, Schmiedt W, Sarai K, Eckel L, Friesewinkel O, Matheis G, Buckberg GD.
  Controlled limb reperfusion in patients having cardiac operations.
  J Thorac Cardiovasc Surg. 1996 Apr;111(4):873-81.
  PMID: 8614149 [PubMed – indexed for MEDLINE]
 26. Mitrev ZK, Anguseva TN.
  Complex reconstruction of hydatid cyst-destructed left ventricle: a case report.
  Heart Surg Forum. 2006;9(1):E490-2.
  PMID: 16318934 [PubMed – indexed for MEDLINE]
 27. Heidt MC, Menon AK, Roth P, Mitrev Z, Akintürk HK, Vogt PR.
  Left atrial dissection after mitral operation mimicking severe mitral
  regurgitation.
  J Thorac Cardiovasc Surg. 2004 Feb;127(2):596-7. No abstract available.
  PMID: 14762382 [PubMed – indexed for MEDLINE]
 28. Mitrev Z, Anguseva T, Vasileva A, Hristov N, Risteski P.
  Transplantation or alternative surgical treatment of patients with ischemic dilative cardiomyopathy and aneurysmatic dilation of the left ventricular cavity.
  Int J Artif Organs. 2002 Apr;25(4):321-6.
  PMID: 12027143 [PubMed – indexed for MEDLINE]
 29. Mitre ZV, Cvetanovski V, Hristov N, Petrusevska G.
  Ischemic dilatative cardiomyopathy and aneurysms of the left ventricular cavity: transplantation vs alternative surgery.
  Int J Artif Organs. 2002 May;25(5):401-10.
  PMID: 12074338 [PubMed – indexed for MEDLINE]
 30. Ihnken K, Beyersdorf F, Winkelmann BR, Mitrev Z, Unkelbach U.
  Experimental application of controlled limb reperfusion after incomplete ischaemia.
  Br J Surg. 1996 Jun;83(6):803-9.
  PMID: 8696746 [PubMed – indexed for MEDLINE]
 31. Beyersdorf F, Mitrev Z, Ihnken K, Schmiedt W, Sarai K,
  Controlled limb reperfusion in patients having cardiac operations.
  J Thorac Cardiovasc Surg. 1996 Apr;111(4):873-81.
  PMID: 8614149 [PubMed – indexed for MEDLINE]
 32. Mitrev Z, Ihnken K, Poloczek Y, Hallmann R, Herold H,
  Controlled reperfusion of the extremities for preventing local and systemic damage after prolonged ischemia. An experimental study with the swine model
  Zentralbl Chir. 1996;121(9):774-87. German.
  PMID: 9012238 [PubMed – indexed for MEDLINE]
 33. Mitrev Z, Beyersdorf F, Hallmann R, Poloczek Y, Ihnken K,
  Reperfusion injury in skeletal muscle: controlled limb reperfusion reduces local and systemic complications after prolonged ischaemia.
  Cardiovasc Surg. 1994 Dec;2(6):737-48.
  PMID: 7858992 [PubMed – indexed for MEDLINE]
 34. Beyersdorf F, Sarai K, Mitrev Z, Eckel L, Ihnken K, Satter P.
  New surgical treatment for severe limb ischemia.
  J Invest Surg. 1994 Jan-Feb;7(1):61-71.
  PMID: 8003466 [PubMed – indexed for MEDLINE]
 35. Beyersdorf F, Mitrev Z, Eckel L, Sarai K, Satter P.
  Controlled limb reperfusion as a new surgical technique to reduce postischemicsyndrome.
  J Thorac Cardiovasc Surg. 1993 Aug;106(2):378-80. No abstract available.
  PMID: 8341084 [PubMed – indexed for MEDLINE]
 36. Beyersdorf F, Sarai K, Mitrev Z, Eckel L, Ihnken K, Satter P.
  Studies of reperfusion injury in skeletal muscle: controlled limb reperfusion to reduce post-ischaemic syndrome.
  Cardiovasc Surg. 1993 Aug;1(4):330-6.
  PMID: 8076055 [PubMed – indexed for MEDLINE]
 37. Beyersdorf F, Mitrev Z, Sarai K, Eckel L, Klepzig H,
  Changing patterns of patients undergoing emergency surgical revascularization for acute coronary occlusion. Importance of myocardial protection techniques.
  J Thorac Cardiovasc Surg. 1993 Jul;106(1):137-48.
  PMID: 8320992 [PubMed – indexed for MEDLINE]
 38. Beyersdorf F, Sarai K, Mitrev Z, Eckel L, Maul FD, Wendt T, Satter P.
  Surgical revascularization in patients with acute myocardial infarction
  Zentralbl Chir. 1993;118(4):180-9. German.
  PMID: 8493826 [PubMed – indexed for MEDLINE]

Mjekë të tjerë nga ky departament

Nikolla Hristov

Dr. Nikolla Hristov

Spec. në kirurgjinë kardiovaskulare

nikola.hristov@zmc.mk

Shihni profilin
Gorazd Konjanovski

Dr. Gorazd Konjanovski

Rezident në kardiokirurgji

gorazd.konjanovski@zmc.mk

Shihni profilin
Sllobodan Iliq

Prof. Dr. Sllobodan Iliq

Kardiokirurg për fëmijë

slobodan.ilikj@zmc.mk

Shihni profilin
Simona Patçeva

Dr. Simona Patçeva

Specializante në kardiokirurgji

simona.patcheva@zmc.mk

Shihni profilin