Me rastin e Ditës Botërore të Diabetit, është mbajtur seminar edukativ për personat e sapodiagnostikuar me diabet

Ngjarje

Nëntor 11,2023

Diabeti është një nga sfidat më të mëdha shëndetësore globale të shekullit të 21-të. Diabeti i kontrolluar dobët shoqërohet me komplikime të shumta potencialisht kërcënuese për jetën.
Dita Botërore e Diabetit shënohet çdo vit më 14 nëntor. Është një fushatë globale ndërgjegjësimi që fokusohet në diabetin mellitus, një sëmundje kronike që shfaqet kur pankreasi nuk prodhon mjaftueshëm insulinë ose kur trupi nuk mund të përdorë në mënyrë efektive insulinën që prodhon.

(Kjo ditë u krijua në 1991 nga Federata Ndërkombëtare e Diabetit (IDF) në bashkëpunim me Organizatën Botërore të Shëndetësisë (OBSH) në përgjigje të rritjes së shqetësimit për diabetin në mbarë botën. Rrethi blu është simboli universal për diabetin dhe nënkupton unitetin në mbarë botën kundër luftës së diabetit.)

Qëllimi i Ditës Botërore të Diabetit është të rrisë ndërgjegjësimin për diabetin, shkaqet, simptomat, komplikimet e tij dhe si mund të menaxhohet dhe parandalohet. Fushata synon gjithashtu të promovojë rëndësinë e diagnostikimit të hershëm dhe aksesit në trajtimin e duhur.

Ekipi profesional nga spitali klinik “Zhan Mitrev” i udhëhequr nga Dr. Xhuliana Mihajllovska, mjeke specialiste endokrinologe, gjatë gjithë vitit bën përpjekje për rritjen e ndërgjegjësimit për diabetin, edukimin dhe kujdesin shëndetësor për personat me diabet në vendin tonë. Edukimi i pacientëve me diabet është çelësi për menaxhimin e suksesshëm të gjendjes. Prandaj këtë vit, në kuadër të Ditës Botërore të Diabetit, Dr. Xhuliana Mihajlovska nga spitali klinik “Zhan Mitrev”, me ftesë të kryetarit të Shoqatës së Diabetikëve të Komunës së Manastirit, më 10 nëntor 2023 në Manastir, së bashku realizuan seminarin e parë edukativ për pacientët e sapodiagnostikuar.

Gjatë seminarit, mbështetje dhe këshilla për pacientët nga këndvështrime të ndryshme ndane edhe M-r Farm. Nina Kirkovska (përgjegjëse e farmacisë së insulinës – Depo e barnave në ISHP Zdravstven dom Manastir) dhe psikologia Biljana Solunçevska.
Krahas personave të sapodiagnostikuar me diabet, në seminar morën pjesë edhe persona që kanë kohë që përballen me këtë sëmundje. Nëpërmjet këshillave praktike dhe të menjëhershme, Dr. Xhuliana u mësoi të pranishmëve se si të përballen me sfidat e përditshme të diabetit dhe të përmirësojnë jetën e tyre. Të pranishmit me shumë vëmendje i ndoqën rekomandimet e saja dhe u shprehën të kënaqur me seminarin e zhvilluar dhe mundësinë e komunikimit të drejtpërdrejtë me Dr. Xhuliana Mihajlovska.

Dushanka Atanasovka, kryetare e Shoqatës së Diabetikëve të Komunës së Manastirit, shprehu falenderimet për bashkëpunimin e deritanishëm dhe përcolli interesimin e personave me diabet nga Komuna e Manastirit, për edukimet e radhës që do t’i realizojë Dr. Xhuliana Mihajlovska, specialiste endokrinologe nga Spitali klinik “Zhan Mitrev”.