00389 2 3091 484
30 Korrik, 2020
Moti i nxehtë, ruajtja, përgatitja dhe shërbimi i ushqimit në mënyrë jo adekuate rrit rrezikun e prishjes së ushqimit, gjë e cila bëhet shkak i helmimit nga ushqimi. Rekomandimet janë të thjeshta, por tepër të rëndësishme.
Para përdorimit, duhet patjetër të lani produktet bujqësore dhe kopshtore (perimet dhe frutat e freskëta).
Ushqimi duhet të përgatitet termikisht dhe të konsumohet menjëherë pas përgatitjes. Në rast të kundërt, ushqimin e përgatitur duhet ta vendosni në frigorifer në +4 ° C dhe ngrohni atë para se ta konsumoni në +100 ° C.
Shmangni produktet të cilat nuk janë të përgatitura termikisht, dhe bëni kujdes me konsumin e akulloreve dhe kremrave të ndryshëm.
Temperaturat e larta dhe lagështia në periudhën e verës mundësojnë rritjen e përshpejtuar dhe zhvillimin e baktereve tek ushqimet.
Një arsye tjetër është rritja e aktiviteteve tek njerëzit. Në verë, është shumë më e zakonshme të gatuani jashtë, të shkoni në piknik ose në kamp. Kështu, kriteret e kuzhinës dhe higjenës (frigorifer, termostat për kontrollimin e gatimit, pjatalarëse) janë në nivel më të ulët.
Zakonisht përballemi me helmimet nga salmonela, por edhe me stafilokok dhe Escherichia coli. Ushqimet përgjegjëse për prishjen e stomakut janë: mishi, produktet e qumështit dhe vezët. Por, mikroorganizmat e rrezikshëm mund të fshihen edhe tek frutat dhe perimet e freskëta nëse nuk i ruajmë dhe i lajmë siç duhet.
Simptomat e helmimit nga ushqimi:
Rekomandime: