Caktoni kontroll

Schedule a review

00389 2 3091 484

01.11.2023

Meshkujt konsiderohen si “gjinia më e fortë”, dhe komenti i tyre më i zakonshëm për shëndetin është: “Nuk kam asgjë, jam shumë mirë”

Nëntori është muaji në të cilin vendoset një theks i veçantë kujdesin për shëndetin e meshkujve dhe kujtojmë faktin se ekzaminimet parandaluese shpëtojnë jetë

Edhe nëse ndiheni mirë dhe nuk keni probleme, përsëri është e nevojshme të vizitoni mjekun të paktën një herë në vit dhe të bëni kontrolle të rregullta që do t’ju ndihmojnë të shmangni problemet në të ardhmen. Për shembull, mënyra e vetme për të ditur nëse keni presion të lartë të gjakut është ta kontrolloni atë rregullisht. Sheqeri i lartë në gjak dhe kolesteroli i lartë gjithashtu mund të mos kenë simptoma në fazat e hershme. Kjo është arsyeja përse është e nevojshme të bëhet analiza e gjakut për të zbuluar këto gjendje.
Në vijim do të gjeni një listë të ekzaminimeve të rregullta që rekomandohen për meshkujt e moshës 18-40 vjeç.

Matja e presionit të gjakut

Kontrolloni presionin e gjakut të paktën një herë në vit. Nëse vlera e presionit të sipërm sistolik është 120 deri në 140 ose vlera e ulët e presionit diastolik është 80 deri në 90 mm Hg, duhet ta kontrolloni/matni më shpesh.
Nëse numri i sipërm është 130 ose më i lartë, apo numri i poshtëm është 80 ose më i lartë, duhet patjetër të planifikoni një konsultë me mjekun tuaj për të zbuluar se si mund të ulni presionin e gjakut.
Nëse keni diabet, sëmundje të zemrës, probleme me veshkat ose kushte të tjera, mund t’ju duhet të kontrolloni presionin e gjakut më shpesh, por gjithsesi të paktën një herë në vit.

Ekzaminimi i kolesterolit dhe parandalimi i sëmundjeve të zemrës

Mosha e rekomanduar në të cilën duhet të filloni të bëni analizat për të kontrolluar praninë e kolesterolit në gjak është 35 vjeç. Kjo vlen për meshkujt pa faktorë rreziku të njohur për sëmundje koronare të zemrës dhe 20 vjeç për meshkujt me faktorë rreziku të njohur për sëmundje koronare të zemrës.
Përsëritni testet më shpesh nga ç’është e nevojshme nëse ndodhin ndryshime në stilin e jetës (përfshirë shtimin në peshë dhe dietën).
Nëse keni diabet, sëmundje të zemrës, probleme me veshkat ose kushte të tjera, duhet të kontrolloheni më shpesh.

Ekzaminimi i diabetit

Nëse presioni juaj i gjakut është 130/80 mm Hg ose më i lartë, mjeku juaj mund të rekomandojë gjithashtu një test të matjes së sheqerit në gjak për diabetin.
Nëse jeni mbipeshë, duhet të kontrolloheni rregullisht duke filluar nga mosha 35 vjeçare.
Nëse keni faktorë të tjerë rreziku për diabetin, si për shembull një i afërm i familjes që ka diabet ose një histori të sëmundjeve të zemrës, mjeku juaj ka të ngjarë t’ju rekomandojë të bëni teste për të zbuluar praninë e diabetit.

Ekzaminimi për sëmundje infektive

Të gjithë të rriturit nga mosha 18 deri në 80 vjeç duhet të testohen për hepatit C një herë në jetën e tyre.
Mjeku juaj do t’ju tregojë se si të parandaloni përhapjen e infeksioneve përmes kontaktit seksual. Këto quhen infeksione seksualisht të transmetueshme.
Në varësi të stilit të jetesës dhe historisë tuaj mjekësore, mund t’ju duhet të testoheni për infeksione të tilla si sifilizi, klamidia, HIV dhe infeksione të tjera.

Ekzaminim fizik

Gjatësia, pesha dhe indeksi i masës trupore (BMI) duhet të vlerësohen në çdo shqyrtim/ekzaminim fizik.
Gjatë vetë ekzaminimit fizik, mjeku juaj mund t’ju pyesë për: depresionin, dietën dhe stërvitjen, konsumimin e alkoolit dhe duhanit, etj.

Ekzaminimi i testikujve

Ndryshimet në testikuj mund të vërehen me vetë-ekzaminim gjatë të cilit mund të përcaktohet ndryshimi. Jo çdo ndryshim në testikuj është kancer, sepse në realitet është shumë i rrallë. Zakonisht, këto ndryshime mund të jenë kiste ose probleme të tjera që duhet të diagnostikohen nga mjeku. Prandaj, përveç vetëkontrollit, është e detyrueshme vizita te mjeku një herë në vit.
Nëse jeni të shqetësuar për rrezikun e zhvillimit të kancerit të testisit, duhet ta diskutoni këtë çështje edhe me mjekun tuaj. Së bashku mund të vendosni nëse vetë-ekzaminimi i rregullt i testikujve është i duhuri për ju ose nëse nevojitet diçka më shumë.

Vetë-ekzaminimi i lëkurës

Lëkura, si organi më i madh i trupit të njeriut, lejon që të gjitha ndryshimet të zbulohen lehtësisht. Mjeku juaj mund të kontrollojë lëkurën tuaj për shenja të kancerit, veçanërisht nëse jeni në rrezik të lartë.
Personat me rrezik të lartë janë ata që kanë pasur kancer të lëkurës më parë, kanë anëtarë të afërm të familjes me kancer të lëkurës ose kanë një sistem të dobët imunitar.

Teste të tjera

Bisedoni me mjekun tuaj për ekzaminimin e kancerit të zorrës së trashë nëse keni një histori familjare të kancerit të zorrës së trashë ose polipeve, ose nëse keni pasur sëmundje inflamatore të zorrëve ose polipe.

Për të reduktuar rrezikun e të gjitha sëmundjeve të lartpërmendura dhe për të nxitur zbulimin e hershëm dhe veprimin parandalues të tyre, si dhe për të reduktuar numrin e vdekjeve, rekomandojmë marrjen e masave të tilla si: të bëni një jetë të shëndetshme dhe sigurisht të vizitoni mjekun urolog një herë në vit. Gjithashtu, shumë e rvndvsishme është të konsumoni ushqim të shëndetshëm, të kryeni ushtrime/aktivitet fizik, të shmangni alkoolin, cigaret dhe situatat stresuese. Sigurisht, ekzaminimet preventive janë vendimtare për të zbuluar ndonjë sëmundje në fazë të hershme përpara se të shfaqen simptomat e para.
Ne kemi përgatitur një ofertë speciale. Kontrollohuni në kohë!
Ekipi ynë i mjekëve me përvojë nga fusha të ndryshme është në dispozicionin tuaj. Rezervoni terminin tuaj në 02/3091-484

 • Ekzaminimi nefrologjik 2 000 denarë.
 • Ekzaminimi kirurgjik abdominal (lidhur me probleme rektale dhe hemorroide) 2000 denarë.
 • Kolonoskopi me anestezi 18 000 denarë.
 • Gastroskopi me anestezi 18 000 denarë.
 • Nëse të dyja bëhen në një veprim 28 000 denarë.
 • Magnet i prostatës 12 000 denarë.
 • Ekzaminimi diabetik në paketë me përcaktimin e glukozës dhe glikohemoglobinës së sheqerit të fshehur 2 500 denarë.
 • Ekzaminimi ORL 2 000 denarë.
 • Tumormarker PSA 600 denarë.
 • Sëmundjet seksualisht të transmetueshme 3 në të njëjtën kohë (Chlamydia trachomatis, Trichomonas vaginalis dhe Neisseria gonorrhoeae) nga urina e parë e mëngjesit (me metodën PCR) 1 800 denarë.
 • Paneli i përgjithshëm për kancerin trashëgues – 94 gjene dhe 284 polimorfizma nga sekuenca NGS – 60 000 denarë.
 • Zbulimi i kancerit në hematuri – 19 000 denarë (përdoret për fshikëzën urinare).