12 Mај – Меѓународен ден на медицинските сестри

Дневна доза здравје

мај 05,2021

Медицинските сестри се првиот контакт со пациентот, првата помош и утеха, првата подадена рака и токму тие се оние кои деноноќно, посветено се грижат за здравјето на сите нас.

Со цел да им се оддаде соодветно признание и да се потенцира нивниот ангажман во процесот на лекување, секоја година на 12 Мај во  организација на Меѓународниот совет на медицински сестри, се одбележува Денот на медицинските сестри.

Датумот е избран симболично бидејќи го означува роденденот на пионерот на оваа професија надалеку познатата сестра Флоренс Најтингејл. Таа е родена во Англија во 1820 и е втемелувач на професијата на медицинските сестри. Таа го отворила првото училиште за медицински сестри етаблирајќи ја оваа професија како една од клучните алки во медицината.

Нека им е честит овој ден на сите медицински сестри!