Хипертермија

Дневна доза здравје

јули 07,2020

Сега,  во лето, кога децата не се на  училиште, прекрасното време и слободата го прават летото бесконечно. Во текот на летните месеци, топлината може да биде добредојдена, но исто така може да направи дехидрација, а во сосема ретки случаи, може дури и да биде смртоносна.

 Што е хипертермија?

Високите температури во текот на летото може да резултираат со хипертермија. Оваа медицинска состојба се одвива кога телесната температура на човекот е поголема од 37.70 Ц- состојба слична на треска – ова се случува кога телото создава или апсорбира повеќе топлина отколку што може да ослободи.

Кои се причините за хипертермијата?

Хипертермијата обично е предизвикана од топлотен удар или лекови. Постојат два вида на топлотен удар: при напор и/или во мир

Топлотен удар при физички напор

Епизоди на вртоглавица се јавуваат кога некое лице учествува во физичка активност, како што е трчање или игра, спорт, кога е многу топол ден. Седењето на топло, и во затворен простор, се смета и за форма на напорен топлотен удар затоа што телото работи посилно од вообичаеното за да ја одржи својата нормална температура. Ова се влошува со непиење доволно вода, недостаток на климатизација или пиење алкохол. Хипертермијата може да се појави кога децата играат надвор, кога се затворени  во топли станови или остануваат во автомобили. Топлотниот удар може да се случи дури и во релативно не многу топли денови, кога температурата надвор е околу 21ºЦ, но како што се зголемува температурата, така ризикот се зголемува. Во 2010 година, 49 деца на возраст од 2 – 6 години починале од хипертермија откако останале затворени во автомобил.

Топлотен удар без физички напор

Топлотен удар без напор, обично е предизвикан од лекови кои го намалуваат потењето, вазодилатацијата и другите механизми за губење на топлина. Овие проблеми го прават телото помалку способно да толерира високи температури. Психотропни лекови и многу нелегални лекови како што е кокаинот, исто така, можат да предизвикаат хипертермија.

Спречување на хипертермија

Правилна заштитита од топлина и можна хипертермија е лесно да се реализира! Кога се игра надвор на топло време, треба да се почитуваат следните правила:

-Правење на чести паузи

– Пиење многу вода

– Носење лесна облека

– Одмарање под сенка, на ладно.

Ако се поминува подолго време во затворено, за време на топлотен бран, треба да се  обезбеди просторија со клима уред или вентилатор.   

Што да направите во случај на хипертермија

Во случај на сериозно покачување на температурата, се прави ладна бања или се поминува телото со сунѓер со вода. Доколку се наоѓате надвор од домот, потребно е да се сместите под сенка, да пиете многу вода и да го освежите телото со ладна вода. Доколку  температурата на телото се искачи над  40ºЦ  или лицето губи свест, веднаш треба да ја повикате службата за итна медицинска помош.