Алергија, интолеранција на храна и прекумерна тежина

Дневна доза здравје

април 04,2021

Алергијата и интолеранцијата на храна можат да бидат поврзани со проблеми со прекумерната тежина. Истражувањата направени во последните години кажуваат дека: прекумерната тежина е поврзанa со воспалителните заболувања, а дека алергијата како и нетолеранцијата од одредена храна, предизвикаат воспалителен процес и го влошуваат одговорот на имуниолошкиот систем.

Механизмите што доведуваат до прекумерна тежина сеуште не се познати. Генетиката, седечкиот начин на живот, прекумерното јадење, особено прекумерното консумирање на храна со голема содржина на маснотии и јаглехидрати се ризик факторите кои влијаат на тежината на една индивидуа. Општо кажано, внесувањето на зголемен број на калории е токму тоа што влијае на зголемувањето на телесната тежина.

Поради различните метаболички промени, постојат голем број на воспалителни процеси кои влијаат на оваа состојба. Некои од овие процеси се директно поврзани со алергија предизвикана од храна и интолеранција на одредени типови на храна.

Интолеранција на храна

Интолеранција на лактоза или на глутен се најчестите примери на овој проблем кои предизвикуваат:

Гастроинтестинално нарушувања

Проблеми со кожата

Невролошки промени.

Мускулни и ревматски проблеми.

Прекумерна тежина.

Во овој случај не станува збор за одговор на имунолошкиот систем при соочување со одредени хранливи материи, но станува збор за проблем поврзан со метаболизмот на имунолошкиот систем.

Најдобар можен третман е да се избегннува консумирањето на таков вид на храна. Сепак, тоа не секогаш значи дека на тој начин ќе ја избегнете прекумерната тежина. Се смета дека постој еден различен вид на интолеранција на храна придружена со воспаление предизвикано од одредениот начин на исхрана, при што присуство на тие хранливи материи поттикнува воспалителни процеси.

Алергиите предизвикани од храна

Ако сте алергични на одредена храна, истата предизвикува сериозна имунолошка реакција која веднаш се манифестира со голем број на симтоми кои исто така можат да бидат сериозни: од уртикарија, воспаление на хранопроводот, и откажување на истите како последица на анафилактичен шок. Единствен начин да го избегнете овој проблем е да не внесувате храна на која сте алергични.

Сепак, и кога алергиската реакција е мнуго лесна, дури и кога е незабележлива, таа не се идентификува како таква бидејќи механизмите што предизвикуваат воспалителна реакција се активираат секогаш при внесување на храната, дури и при најмала количина. Како резултат на тоа, се блокират рецепторите на инсулин, и доволно е само минимална количина на шеќер во крвта за да се појави воспаление на клетките со што се надминува количината на калориите и шеќерот се претвора во маснотии кои се таложат во масните клетки и од таму не може да се елиминираат.

Овој вид на воспалителна реакција може да се мери или да се открие преку испитување на IgG антителата, генерирани од имунолошкиот систем како реакција на овие хранливи материи. Затоа, испитувањето на оваа област е насочена кон откривање на овие антитела при внесување на одредени видови на храна и елиминирање на истите.