Алергиски ринитис кај децата

Дневна доза здравје

октомври 10,2020

Алергиската болест е една од најчестите незаразни болести и поради својата голема зачестеност се нарекува „епидемија на 21 век“. Епидемиолошките истражувања укажуваат дека околу 25% од вкупната светска популација боледува од некоја алергија. Утврдено е дека од 10 до 25% од луѓето имаат алергиска кивавица, како најчеста манифестација на алергиски болести.

Алергискиот ринитис може да се случи во одредена сезона или преку целата година. Целогодишниот алергиски ринитис се јавува почесто кај помалите деца.

Симптоми

Наведени се следните најчести симптоми на алергиски ринитис. Сепак, секое дете може да манифестира различни симптоми. Симптомите може да вклучуваат:

 • Кивање
 • Затнат нос
 • Течење на носот
 • Чешање на носот, грлото, очите и ушите
 • Крварење од носот
 • Бистар секрет од носот

Децата со целогодишен алергиски ринитис исто така може да ги имаат и овие симптоми:

 • Инфекции на ушите кои постојано се повторуваат
 • Хрчење
 • Дишење преку уста
 • Проблеми со следење на наставата во училиште
 • Црвена кожа на носот од постојано бришење на секретот

Симптомите на алергиски ринитис може да изгледаат како други состојби или медицински проблеми.

Причини

Најчестите причини за алергиски ринитис кај децата се:

 • Полен од дрвја, трева или плевел
 • Грини од домашната прашина
 • Мувла
 • Измет од бубашваба
 • Животински влакна
 • Чад од тутун

Фактори на ризик

Децата со астма се со поголем ризик за развој на алергиски ринитис. Алергискиот ринитис е чест проблем што може да биде поврзан со астма. Сепак, оваа врска не е целосно разјаснета. Експертите сметаат дека ринитисот го отежнува дишењето преку носот, што ја отежнува нормалната функција на носот. Дишењето низ устата не го загрева, филтрира или oвлажнува воздухот пред да влезе во белите дробови. Ова може да ги влоши симптомите на астма.

Контрола на астмата може да помогне во контролата на алергискиот ринитис кај некои деца.

Дијагноза

Обично, дијагнозата ја поставува матичниот лекар врз основа на темелна медицинска историја и физикален преглед. Доколку при прегледот се забележуваат горенапомените симптоми, тогаш матичниот лекар ќе препорачува да се направат алеготестови испитувања, кои ќеза да се дефинира причината за нивното појавување.

Третман

Лекарот ќе одбере најдобар третман за детето врз основа на:

 • Колку години има детето
 • Моменталната здравствена состојба и минатите заболувања кај детето
 • Степенот на манифестација на болеста
 • Колку може детето да соработува при давање на одредена терапија, процедура или посебни видови на лекови
 • Колку долго се очекува да трае состојбата
 • Соработка со родителот

Симптомите на алергискиот ринитис понекогаш изгледаат како и други состојби или болести.

Лекови за третман на ринитис може да бидат:

 • Антихистаминици
 • Спреј за нос
 • Деконгестиви
 • Лекови за симптоми на астма
 • Хипосензибилизација (имунолошка терапија).

Кога треба да се консултирате со лекар?

Доколку симптомите на детето се влошат или ако се појават нови симптоми, задолжително треба да се консултирате со вашиот педијатар.