„Бакстер“ со овластување од FDA за користење на филтерот Oxiris за прочистување на крвта во третман на KОВИД-19

Дневна доза здравје

јули 07,2020


На 10 април 2020 год.  Управата за храна и лекови на САД (FDA) издаде итно овластување за употреба на системот за прочистување на крвта во лекување на пациенти со потврдена Коронавирус болест (СОВИД-19)   на возраст од 18 години или постари, примени во одделите  за интензивна нега (ICU) со потврдена или очекувана респираторна слабост.

Со овој тип на третман и    филтер  (кој  сега и ние го користиме кај пациентите со тешка Covid -19 инфекција), нашата болница има  одлични  искуства од 2008 година во лекувањето на пациенти со тешки вирусни и бактериски заболувања, но и кај пациенти со системски воспалителен одговор, состојба која е честа и сериозна компликација кај кардиохируршките пациенти.

Blood Purification Devices EUAs

Baxter Obtains U.S. FDA Emergency Use Authorization for Oxiris Blood Purification Filter for COVID-19 Treatment

Ohiris Info