Бемки – кога е потребна консултација со дерматолог?

Дневна доза здравје

мај 05,2021

Појавата на ракот на кожата се зголемува од година во година. Веројатно за кратко време тоа ќе биде најчестиот карцином кај луѓето, најмногу заради прекумерното изложување на сонце.
Раната детекција на ракот на кожата во најголем процент значи излекување во целост, некои кожни карциноми може да метастазираат и да го компромитираат животот на пациентот, па затоа не треба да се игнорираат.

Колку често треба да ги проверувам моите бемки?

Контролата на бемките треба да биде еднаш годишно од страна на специјалист дерматолог.

Постојат одредени случаи во кои контролата треба да биде почеста:

∙Лична или семејна историја на рак на кожа
∙ Лична или семејна историја на рак воопшто, особено на панкреасот или градите.
∙ Присуство на атипични бемки. Како да се открие атипична бемка или невус? Тие обично се асиметрични и поголеми од 6 мм. Тие можат да имаат парталави рабови и повеќе од една боја.
∙ Многу бела кожа и / или црвеникава боја на коса
∙ Доколку имате повеќе од 100 бемки (кај возрасно лице).
∙ Вродени бемки (од раѓање).
∙ Имуносупресија (трансплантации, третман со хемотерапија, итн.)
∙ Страдање од генетски болести кои предизвикуваат рак на кожа (ксеродерми пигментозум, албинизам и сл.)

Постојат бемки кои е потешко да се контролираат и затоа бараат построг мониторинг. Тоа се оние кои се сместени во скалпот, дланките, стапалата, гениталиите и папочната област.

Веднаш треба да се консултирате со дерматолог ако забележите:

∙ Појава на бемка или флека во ново место на кожата на возрасен
∙ Континуиран раст на големината или дебелината на бемката или флеката.
∙ Промени во бојата (одеднаш затемнува или осветлува, или покажува повеќе бои).
∙ Чешање, крварење или кора над бемката.
∙ Рани на кожата кои не заздравуваат по долго време или зацрвенети области на кожата со лушпи кои не поминуваат.

Кога треба да се отстрани бемка?

Бемките се отстрануваат кога постои сомневање за малигни заболувања. Отстранувањето на бемките не вклучува ризик, тоа е мит.
Постојат места на телото кои можат да развијат абнормални лузни по отстранувањето на бемките. Најчестите области каде што може се јавува таква промена се рамената, градите и горниот дел од грбот. Ако бемката има медицинска индикација за отстранување, постојат начини на лекување на таа лузна. Ако лицето сака да го отстрани од чисто козметички причини, подобро е да не го стори тоа или да разговара со специјалист дерматолог.