Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

27.01.2017

10 години потоа…

Денот, 26 јануари, 2017 го посветивме на дружење со Афет Дураку од Тетово,  54 годишен пациент, кој сакаше заеднички да ја прославиме десетгодишнината од успешната операција. “Благодарение на д-р Жан Митрев, кој пред 10 години, на оваа дата ја направи операцијата и јас сум здрав и го живеам мојот втор живот. Многу сум среќен што докторите ме вратија од мртвите.

Еве се гледа на мене колку ми е убаво и колку се радувам на животот. Посебно сум горд и среќен што сум со моите најблиски, а особено што успеавме заедно со сопругата да ги образоваме нашите три ќерки. Секоја од нив сѝ е со својата среќа, а неодамна ја мажевме најстарата која живее во Швајцарија“, со радост зборуваше Афет. Низ пријатниот разговор со него и сопругата, таа се присети на денот, кога  пред десет години од Тетово го донеле Афет во “Филип Втори“ во многу тешка здравствена состојба. “Се плашев за него бидејќи беше во кома една недела и мислев дека ќе го изгубам. Но, благодарение на д-р Митрев и д-р Анѓушева, тие го кренаа на нозе“, зборуваше таа. На тоа се надоврза Афет, кој, додека бил хоспитализиран мислел дека после еден месец постоперативен третман нема да може да стане од креветот и да се движи, но… “Тука се прават чуда, толку е добар системот за закрепнување што за брзо време забораваш дека си бил на тешка операција, дека си бил на работ меѓу смртта и животот“, со емоции додаде тој. Затоа и тие немаат друга адреса за болница и лекување. Било да се работи за нив, најблиските или пријателите. “Многу наши пријатели се ваши задоволни пациенти и ние сме посебно горди на тоа“, зборуваа тие. Пред извесно време заедно со еден пријател од Берлин, Германија дошле на преглед, а тој бил воодушевен од болницата, атмосферата, персоналот.  Влегол во многу државни болници во Германија, но како “Филип Втори“, до сега не видел, му раскажувал на Афет.  По разговорот со нас, тие трпеливо чекаа на средбата со докторите.

Иако со д-р Тања Анѓушева имале средба и пред една недела, сепак сакал да го одбележат јубилејот со неа и д-р Жан Митрев. Д-р Тања Анѓушева, која и постоперативно, но и до ден денешен се грижи за одржување на здравјето на Афет, за него кажа: “Многу сум среќна поради него, го вративме жив кај неговите најблиски. Ние сме во контиуниран контакт со Афет, редовно ги правиме контролните прегледи. Тој е многу ревносен пациент“, изјави д-р Анѓушева.  Кога по излегувањето од оперативна сала се сретнаа со д-р Митрев, Афет беше пресреќен кога се ракуваше со него. На кратко му раскажа колку е убав животот, 10 години после операцијата. Си посакаа убави моменти и уште многу убави поводи за средби и дружење, а ние му посакуваме на Афет и сопругата уште долго радост и веселба со своето семејство, најблиските…