Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

12.05.2022

12 мај – Меѓународен ден на медицинските сестри

Меѓународниот ден на медицинските сестри се одбележува на 12 мај секоја година. Се слави низ целиот свет за да се одбележи придонесот на медицинските сестри во општеството. За прв пат во далечната 1974 година, 12 мај беше избран како датум кој ќе се прославува, бидејќи овој ден е годишнина од раѓањето на Флоренс Најтингел, која се смета како прва модерна медицинска сестра. Секоја година, ICN (International Council of Nurses ) подготвува и дистрибуира материјали за Меѓународниот ден на медицинските сестри. Материјалите содржaт едукативни и јавни информации наменети за употреба од медицински сестри ширум светот.

Професијата Медицинска сестра во здравствениот сектор e фокусирана на грижата за поединци, семејства и заедници за сите тие да можат да постигнат, одржуваат оптимално здравје и квалитет на живот. Медицинските сестри се разликуваат од другите даватели на здравствената грижа според нивниот пристап кон пациентите, обуката и опсегот на пракса. Тие обезбедуваат нега во рамките на опсегот на препораките на лекарите, и оваа традиционална улога ја обликува историски сликата за медицинските сестри како даватели на нега.

Американското здружение на медицински сестри наведува дека медицинската сестра работи за заштита, оптимизација и подобрување на здравјето а учествува и во спречување на болестите и повредите и ги oлеснува страдањaта преку соодветно третирање и грижа за поединци, семејства i заедници.

Нека им е честит овој ден на сите медицински сестри!