Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

15.11.2012

12 –ти Kонгрес на International Federation of Infection Control (IFIC)

12 –ти Kонгрес на International Federation of Infection Control (IFIC)

Oд 10 до 13 октомври во Загреб се одржа 12-тиот конгрес на Интернационалната Федерација за Контрола на Инфекции на кој зеде активно учество и тимот од микробиолошката лабораторија, Др. Снежана Туфекчиевска Ѓуроска и Др. Катерина Јанковска, кои се воедно и Тим за контрола на болнички инфекции во Специјалната болница по хируршки болести Филип Втори. Нашата болница активно учествуваше со постер презентација на тема: „Pseudomonas aeruginosa resistance according to EUCAST standards during year 2011/2012 in patients of Special Hospital for Surgical Diseases Filip Vtori, Skopje – Republic of Macedonia“Клучни теми беа: Антимикробен ефект на бакарот; Тимско анализирање на секоја инфекција; Подобрување на праксата; Болничка хигиена; Едукација како важна мерка во контролата на инфекции; Индивидуално и колективно однесување; Примена на антимикробни средства – од теорија до пракса; Превенција на развој на резистенција кон антибиотици и средства за дезинфекција; Концепт на нулта толеранција и други научни и практични предавања.Потреба која се наметнува во секој сегмент на контролата на инфекции е надзорот над истите.

Зошто токму надзор?„ Ако нешто не можеш да измериш, не можеш ни да го подобриш“Lord Kelvin, 1824-1907