Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

31.05.2022

31 мај – Светски ден без тутун

Светскиот ден за апстиненција од тутун оваа година се одбележува токму на 31 мај. Овој ден наменет за поттикнување на 24 часовна апстиненција од сите форми на консумација на тутун низ целиот свет и има за цел да привлече внимание кон негативните ефекти од широката распространетост и употреба на тутунот врз здравјето.

За прв пат Светскиот ден без тутун беше креиран од земјите-членки на Светската здравствена организација (СЗО) во 1987 година. Од тогаш секоја година, СЗО избира тема и креира единствена глобална порака која се користи во годишната агенда за босба против тутунот.
СЗО ги охрабрува сите групи ширум светот – од локални клубови до градски совети и државни влади, секоја година да организираат настани кои ќе помогнат на локално ниво, на свој начин да го одбележат Светскиот ден без тутун.

Како дел од кампањите досега беа спроведувани активносто како: пишување писма до владини претставници и локални весници, маршеви, јавни дебати, локални и национални кампањи за публицитет, состаноци на активисти против тутун, едукативни програми и улична уметност. Исто така, многу влади го користат Светскиот ден за апстиненција од тутун како датум за почеток на спроведување на нови ограничувања за пушење и напори за контрола на тутунот.

Ние како институција која се грижи за здравјето на луѓето, се приклучуваме во одбележувањето на овој ден. Како поддржувачи на оваа агенда, не само денес, туку и секој ден укажуваме и едуцираме за штетните ефекти од користењето тутун со цел да ги поттикнеме луѓето да практикуваат здрав начин на живот.