Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

09.07.2021

4 најчести проблеми со косата

Постојат голем број проблеми кои се често поврзани со скалпот, а видливи на косата. Подолу објаснуваме кои се тие и како би можеле да се решат

Губење на косата

Губењето на косата може да биде предизвикано од различни причини, како присуство на првут, вишок маснотии во коренот на влакното, болести на дигестивниот систем, промени на нервниот систем, бременост, емоционални проблеми и заразни болести. Сепак, мора да се земе предвид дека е вообичаено и нормално просечно паѓање од 50 до 80 влакна дневно.

Првут

Првутот претставува дисбаланс во процесот на отстранување на природните клетки на скалпот. Кај лицата кои имаат првут, мртвите клетки од скалпот се лупат со многу повисока фреквенција од нормалното. Големиот број на отстранети клетки предизвикува размножување на микроорганизми (микробната флора) на скалпот. Постојат неколку теории за нејзината причина, но реално не е познато која е неговата вистинска причина.
Можно решение
Косата треба да се одржува чиста. Доколку е потребно, мијте ја секој ден со благ шампон или наменски соодветно на типот на проблемот. Вклучете храна богата со масни киселини, како авокадо, рибино масло. А избегнувате пржена храна, шеќер, чоколадо, јајца и полномасно млеко.

Сувост

Долгата коса може да биде многу посува отколку кратката коса, бидејќи била изложена на фактори кои влијаеле врз неа подолго време. Сувоста главно се должи на фактори кои спречуваат соодветно лачење на маснотии, иако постојат и други надворешни причини што можат да ја предизвикаат.
Можно решение
Измијте ја косата со добар квалитетен шампон и нанесете регенератор погоден за овој вид на проблем. Јадете балансирана храна.

Мрсна коса

Причините за масна коса се генерално внатрешни и три фактори влијаат: исхрана богата со маснотии, хормонална нерамнотежа и многу често миењето на косата ако е веќе мрсна.
Решенија:
Доколку имате потреба да ја миете косата секој ден, не користите шампон за мрсна коса, бидејќи јаките производи, наместо да ги балансираат маснотиите, може да станат главната причина за замастување на вашата коса. Многу важно е исто така да користите врамнотежена исхрана.

Можни решенија

Спроведување на третман против овој проблем, еднаш или двапати неделно, ќе ви помогне да ја вратите природната рамнотежа на вашата коса, четкајќи ја пред спиење што ќе ја стимулира циркулацијата на крвта на вашата глава, што е многу здраво за оксигенација (набдување на коренот на косата со кислород).
Треба да користите и специјални производи кои ја штитат косата од сонце кога одите на плажа или пливате.